10 okt 2018

ZAHUMLJE DALO NEMJERLJIV DOPRINOS CRNOGORSKOJ KULTURI

0 Comment

 

ZAHUMLJE DALO NEMJERLJIV DOPRINOS CRNOGORSKOJ KULTURI

Danas se navršava 120. godina od osnivanja JU „Zahumlje“, tim povodom svim zaposlenima, članovima i građanima Nikšića Crnogorska kulturna mreža upućuje najiskrenije čestitke. 12. decenija rada i doprinosa razvoju i očuvanju crnogorske kulturne baštine je jubilej za ponos Crnoj Gori, a posebno Nikšiću.

Svi mi koji živimo u Nikšiću smo upravo zahvaljujući „Zahumlju“ imali prve susrete sa kulturnim programima, a mnogi od nas su kao članovi ove ustanove naučili prve korake u folkloru.

Za „ Zahumlje“ se danas slobodno može kazati da je brend crnogorske kulture, koji je svojim posvećenim radom doprinijelo očuvanju crnogorskog kulturnog nasleđa, koje je na dostojanstven način predstavljalo širom svijeta.

Rijetko koja institucija je na način kako je to radilo „Zahumlje“ učestvovala u društvenom životu svoje sredine. Svih ovih godina „Zahumlje“ nije samo obogaćivalo kulturni život Nikšića, već je svojim programima afirmisalo naš kulurno-umjetnički izraz širom bivše Jugoslavije , ali i u kulturnim metropolama Evrope i svijeta, pronoseći plemenite poruke i čuvajući crnogorsko nasljeđe od zaborava.

Danas nažalost, nakon 120. godina rada ova kulturna institucija nema uslove za funkcionisanje kakvi dolikuju ustanovi kao što je  je “ Zahumlje”.

Crnogorska kulturna mreža je našim sugrađanima Milu Đukanoviću i Milutinu Simoviću uputila inicijativu da sa pozicija na kojima se nalaze daju doprinos da se rekonstrujiše zgrada “ Zahumlja” i na taj način se stvore kvalitetniji uslovi za rad,I stvaralaštvo.

Ovu priliku koristimo da izrazimo poštovanje prema entuzijazmu i naporima koje ulažu Vojo Krivokapić I ostali  zaposleni  u ovoj ustanovi, i svi koji su prožli kroz nju, da bi “Zahumlje” bilo što danas jeste “ Brend crnogorske kulture”

 

 

 

[top]