16 avg 2019

VUČIĆ DA OBEZBIJEDI POLITIČKU VOLJU ZA UVOĐENJE CRNOGORSKOG JEZIKA U VRBASU

0 Comment

VUČIĆ DA OBEZBIJEDI POLITIČKU VOLJU ZA UVOĐENJE CRNOGORSKOG JEZIKA U VRBASU

 

Crnogorska kulturna mreža apeluje na predśednika Republike Srbije i najvećeg političkog subjekta Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića  da obezbijedi političku podršku u Vrbasu za uvođenje crnogorskog jezika u službenoj upotrebi.

I pored činjenice da postoje svi zakonski preduslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenoj upotrebi, već godinama u Vrbasu ne postoji politička volja da se građanima ovog grada koji se izjašnjavaju kao crnogorci obezbijedi Ustavno pravo. Naša organiozacija kao i Ambasada Crne Gore se u  više navrata obraćala sa inicijativom lokalnoj samoupravi kod koje nije postajala spremnost da se navedena inicijativa sprovede u djelo.

Na inicijativu Lige socijaldemokrata Vojvodine  premijerka Ane Brnabić je pozvala  Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine da podnese zahtjev  nadležnim institucijama Republike Srbije, što su oni  uradili.Imajući u vidu negativnu kampanju koja se vodi protiv Crne Gore od pojedinih političara iz Srbije ova inicijativa se neće moći sprovesti u djelo bez direktnog učešća Aleksandra Vučića koji treba da obezbijedi političku volju u Vrbasu u kojem njegova partija vrši vlast.

Vjerujemo da će Aleksandar Vučić kao odgovoran političar prepoznati značaj ispunjavanja Ustavnog prava za građane Srbije koji se izjašnjavaju kao crnogorci.

U prethodnih šest godina od kako obavlja odgovorne funkcije u Republici Srbiji predśednik Vučić je Crnogorskoj kulturnoj večeri koji je naznačajniji događaj crnogorske zajednice u Srbiji, koji organizuje naša organizacija pružao punu institucionalnu podršku. Ta podrška je naročito bila izražena ove godine, kada u Vrbasu nije postajala politička volja da se dozvoli organizacija pomenutog događaja.

 

Takođe ovu priliku koristimo da se zahvalimo predśedniku Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadu Čanku osvjedočenom prijatelju Crne Gore zahvaljujuči kojem je ova tema došla u parlament Republike Srbije.

[top]