08 jun 2022

VLADA DA RAZRIJEŠI DIREKTORA ZETSKOG DOMA ZBOG NEPOŠTOVANJA 21. MAJA

0 Comment

Crnogorska kulturna mreža se obratila predśedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću da zbog nepoštovanja 21. maja razriješi dužnosti direktora Kraljevskog pozorišta Zetski dom Iliju Subotića.
Naime, naša organizacija se 16.05.2022.godine obratila direktoru  Subotiću sa zahtjevom da nam izda saglasnost za organizaciju programa „ Srcem slavimo 21. maj“ u dvorištu Zetskog doma koja je odbijena uz obrazloženje koje nije utemeljeno na činjenicama da se u dvorišnom dijelu pozorišta neodržavaju koncerti.
U dvorišnom dijelu ustanove su se održavali mnogi koncerti između ostalog u zadnjem periodu grupa Perper i Sars. Poražavajuće je da gospodin Subotić progarm posvećen 21. maju doživljava kao koncert i da zabranjuje njegovu organizaciju u državnoj ustanovi koja je u vlasništvu građana Crne Gore.
Ovom odlukom gospodin Subotić je iskazao visoko nepoštovanje prema Danu nezavisnosti i samim tim zbog svog stava pokazo da nije dostojan da obavlja funkciju direktora ove važne kulturne ustanove.
Ovo je treći put da uprava pozorišta za vrijeme Subotićevog mandata  odbija da ustupi prostor projektima naše organizacije koji su posvećeni Crnoj Gori što je za svaku osudu.
Crnogorska javnost je imala priliku da se u direktnom prenosu uvjeri da li je program „Srcem slavimo 21. maj“ dostojan da se organizuje u Kraljevskom pozorištu Zetski dom.
Inicijativom koju  upućujemo Vladi  nemamo namjeru da se bavimo kadrovskom politikom  ali smatramo da osobama koje nepoštuju 21. maj nije mjesto na rukovodećim funkcijam.
Krajnje je vrijeme da Vlada krene u obračun sa svojim namještenicima koji izražavaju nepoštovanje prema državi koja im je ukazala čast da joj služe. Ilija Subotić koji je nakon političkih promjena 30.avgusta prešao na stranu  rušitelja Crne Gore kako bi sačuvao svoju fotelju treba da bude sankcionisan zbog neodgovornog odnosa prema Danu nezavisnosti.
Nadamo se da će premijer Dritan Abazović u što kraćem roku postupiti po našoj inicijativi i razriješiti sa funkcije direktora Kraljevskog pozorišta Zetski dom Iliju Subotića zbog nepoštovnja 21. maja.

[top]