16 sep 2014

VLADA DA PODRŽI CRNOGORCE U SRBIJI

0 Comment

Crnogorska kulturna mreža poziva Vladu Crne Gore da pruži finansijisku i logističku podršku Crnogorskoj zajednici u Srbiji koja prikuplja potpise za formiranje Crnogorskog naionalnog savjeta.

Crnogorska zajednica je jedina manjinska zajednica koja nema formiran svoj savjet, a Crnogorci jedina nacija koja za ovu aktivnost nema podršku od svoje matice.

Naši prestavnici su prethodnih dana boravili u Vojvodini i zajedno sa Udruzenjem Crnogoraca Novog Sada organizovali Crnogorsko veče na kojem smo imali priliku da se upoznamo sa aktivnostima udruženja Crnogoraca iz Vojvodine oko prikupljanaj potpisa za formiranje CNS, i da čujemo njihovo nezadovoljstvo vezano za odnos matice prema njima.

Ukoliko Crnogorci ne uspiju formirati Nacionalni savjet imaće velike probleme da ostvare svoja prava u Srbiji i da očuvaju svoju kulturu, identitet i običaje.

Pojedini visoki državni funkcioneri su novcem građana – poreskih obaeznika podržavali aktivnosti Crnogorske partije i udruženja Princeza Ksenija, koji svojim djelovanjem nijesu uradili ništa dobro za Crnogorsku zajednicu u Srbiji.

Posebno izražavamo čuđenje što naš projekat Crnogorsko kulturno veče, koji organizujemo u čast 13-og jula za naše brastvenike koji žive u Srbiji, do sada nije nailazio  na razumijevanje Vlade, dok su drugi manje značajni projekti dobijali desetine hiljada eura iz državnog budzeta.

MUP će morati da nađe načina da svim Crnogorcima koji žive u Srbiji a rođeni su u Crnoj Gori dodijeli crnogorsko državljanstvo.

Drzavljanstvo je stvar koja svakom ko ispunjava određene uslove pripada, I ono ne može zavisiti od političke volje.

Smatramo da naši bratstvenici koji žive u Srbiji zaslužuju podršku i pomoć, bez obzira sto među njima ima veliki broj onih koji nijesu podržavali razlaz  Crne Gore i Srbije.

 

[top]