02 sep 2021

USTAV KNJAŽEVINE CRNE GORE IZ 1905. GODINE DEMANTUJE JOANIKIJEVE TVRDNJE

0 Comment
Slušajući  “ miroljubivo” obraćanje mitropolita strane crkve Joanikija Mićovića  narodu Crne Gore pored ćivota Svetog Petra Cetinjskog zapitah se odkud mu hrabrost da stoji  pored moštiju sveca i obmanjuje javnost.
Naime mitropolit  Mićović je ne plašeći se Boga iznio notorne neistine kada je kazao da je mitropolija- crnogorsko primorska koja je pod okriljem Srpske pravoslavns crkve u Crnoj Gori ustanovljena prije 800.godina.
Mitropolit Mićović kao obrazovan čovjek treba da  zna da nije logično  da Spska pravoslavna crkva u Crnoj Gori bude starija od Srpske pravoslavne crkve u Srbiji jer joj ni Republika Srbuja ne priznaje kontinuitet na koji se poziva.
Srpski mitropolit je siguran sam imao priliku da u originalnim spisima koje njegova vjerska zajednica pokušava falsifikovati pročita  da je 1903. godine donešen Ustav Svetog Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve u kojem se navodi status autokefalnosti.
Svako ko je imao priliku da pročita član 40 Ustava knjaževine Crne Gore zna da je srpski mitropolit obmanuo crnogorsku javnost kako bi pokušao neosnovano sebi stvoriti argumente na ustoličenje u cetinjskom manastiru.
U Ustavu jasno piše da je Crnogorska pravoslavna crkva autokefalna i da ne zavisi ni od koje strane Crkve, pa samim tim mitropolija crnogorska nije mogla biti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve.
Status  autokefslnosti Crnogorskoj  crkvi su priznale Ruska i Srpska crkva što je lako dostupan podatak iz kataloga pravoslavnih crkava na koji se Mićović nije pozvao jer mu ne ide u prilog.
Mitropolit Mićović  zna da Srpska pravoslavna  crkva u Crnoj Gori nije postojala i da joj se ime prvi put spominje 1918. godine u zapisniku sa nelegalnog sinoda Crnogorske pravoslavne crkve.
Srpski mitropolit Mićović dobro zna da Aleksandar Karađorđević nije mogao dekretom ukinuti Crnogorsku pravoslavnu crkvu a da ona prethodno nije postojala.
U svom “ miroljubivom” obraćanju mitropolit Mićović je zaboravio da kaže da mitropoliti koji su se ustoličavali u cetinjskom manastiru zaključno sa Mitrofanom Banom nijesu birale crkve stranih država kao što je to u njegovom primjeru slučaj.
 Mitropolit Mićović i svi u SPC  bi trebalo da znaju da je i sam Sveti Petar Cetinjski kazao “ moga prijestola nije dostojan niko ko je biran bilo đe no na Cetinje”, i od bilo koga no Crnogoraca.
Da kojim slučajem srpski mitropolit Mićović ima iskrene “miroljubive” namjere uvažio bi stav građana Cetinja i čin ustoličenja obavio u državi u kojoj je imenovan ili u vjerskom objektu koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi u našoj državi.
Veoma je važno da mitropolit Mićović i zvanični Beograd  znaju da mi koji nijesmo vjernici SPC se ne protivimo činu ustoličenja već ne želimo da se on desi u cetinjskom manastiru koji ne pripada vjerskoj zajednici strane države.
Ja vjerujem da čin ustoličenja neće biti upriličen u cetinjskom manastiru ali ono što je sigurno da će Joanikije Mićović biti jedini mitropolit čijem ustoličenju se protivio crnogorski narod.
Na kraju poručujem srpskom

mitropolitu Mićoviću da se nadam da će mu Gospod Bog oprostiti zloupotrebu moštiju Svetog Petra Cetinjskog i neistine koje je izgovorio.

[top]