14 jul 2017

U SRBIJI OBILJEŽEN 13 JUL

0 Comment

U SRBIJI OBILJEŽEN 13 JUL

Crnogorska kulturna mreža je petu godinu za redom u Republici Srbiji upriličila Crnogorsko kulturno veče u čast 13. jula. Na događaju je prisustvovalo više hiljada građana, među kojima je bilo najviše mladih. Kroz program smo na dostojanstven način predstavili kulturno nasleđe Crne Gore, što se moglo vidjeti po reakcijama publike. Najvće ovacije prisutnih građana je izazvao nastup  Ismaila Delije, koji je održao mini koncert.

Kroz scenario smo posebno promovisali pobratimske odnose Nikšića i Vrbas, dok je na događaju nastupilo par izvođača iz Nikšića.

U razgovoru sa predstavnicima udruženja crnogoraca iz  Vojvodine smo čuli njihovu zabrinutost zbog lošeg statusa crnogorske zajednice u Srbiji, i zbog ne funcionisanja Crnogorskog nacionalnog savjeta, od kojeg su očekivali mnogo više. Njihova zabrinotost se najviše odnosila na podatak da se broj građana Srbije koji se izjašnjavaju kao crnogorci između dva popisa prepolovio. Oni su nas takođe upoznali kako nemaju sredstva  i mogućnosti za organizaciju manifestacija.

U ime grada Vrbasa koji je pružio podršku organizaciji pomenutog događaja, prisutnim građanima se obratio predśednik opštine  Milan Glušac, je izrazio zadovoljstvo što je naša organizacija odabrala Vrbas da bude domaćin ovog važnog događaja za crnogorsku zajednicu u Srbiji. On je istakao da lokalna samouprava ima dobru saradnju sa udruženjima crnogoraca iz Vrbasa, i Crnogorskim nacionalnim savjetom, kojem pruža podršku. Predśednik Glušac je  izrazio  želju lokalne samouprave da se sa gradovima iz Crne Gore pojača saradnja na privrednom i kulturnom planu.

Obraćajući se prisutnima predśednik naše organizacije Aleksandar Damjanović je,  građanima Srbije čestitao 13. jul koji je i za Srbiju važan, jer da nije bilo 13. jula ne bi bilo ni 21 maja 2006. godine, kada je Republika Srbija obnovila svoju suverenost. Damjanović je istakao loš položaj crnogorske zajednice u Srbiji, i apelovao na lokalnu samoupravu da omogući uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu, jer su za to ispunjeni svi ulovi. Damjanović je pozvao članove Crnogororskog nacionalnog savjeta da se okanu svojih nesuglasica i sujeta, i da počnu raditi u interesu crnogoraca u Srbiji.

I ovoga puta smo pokazali društvenu odgovornost, uz pomoć biznismena Brana Mićunovića smo obezbijedili besplatno ljetovanje za petnaestoro djece iz crnogorskih familija lošijeg materijalnog stanja, koje žive u Vojvodini.

      

[top]