14 jul 2022

U ROŽAJAMA PRVI PUT PROSLAVLJEN DAN DRŽAVNOSTI CRNE GORE

0 Comment
Crnogorska kulturna mreža je u Rožajama upriličila program u čast Dana državnosti Crne Gore.
U programu su učestvovali: KUD Vrelo Ibra, učenici niže Muzičke škole Rožaje ,Hana Kalač i Hamza Bralić, Alma Adrović, Zikret Murić, Mirsad Talhaniš, Adis Murić, Gordana Ganić,Ilma i Ilda Nurković, Enver Behljuljević, Dina Bučan, Aljo Medunjanin, Rasim Muminović, Dražen Baković i Zdravko Đuranović.
Rožajska publika je posebno pozdravila nastup Zdravka Đuranovića koji je pjesmom Crnoj Gori čestitao praznik.
Odlučili smo se da kroz ovogodišnji program šansu pružimo kulturnim umjetnicima sa śevera naše države i time skrenemo pažnju Ministarstvu kulture i medija na njihov rad.
Ovim dogadjajem smo oprali obraz državnim institucijama kada je u pitanju Rožaje jer je ovo prvi put da se u gradu pod Hajlom organizuje obilježavanje nekog od državnih praznika.
U ime naše organizacije prisutne je pozdravio Aleksandar Damjanović koji je kazao da nije između ostalih bilo heroja iz Rožaja danas u Crnij Gori ne bi smo mogli slobodno slaviti 13.jul.
Damjanović je kazao da se śeća Rožaja iz 90-tih godina kada je na čelu grada bio Nusret Kalač i da su Rožaje i tada i danas bile grad sa dušom.
On je posebno izrazio poštovanje prema Rafetu Husoviću i njegovom velikom doprinosu koji je dao izgradnji građanske Crne Gore.
Damjanović je kazao da na Gradskom trgu u Rožajama treba podići spomenik Rafetu Husoviću zbog njegovog doprinosa koji je dao Crnoj Gori.
On je iskazao posebno poštovanje prema ministrima iz Bošnjačke stranke Ervinu Ibrahimoviću i  Admiru Adroviću što nijesu digli ruku za otimanje kulturnog blaga od Crne Gore.
Predstavnik naše organizacije je kazao da Vlada ne može podržavati komercijalne festivale a da ne podržava kulturne stvaraoce sa śevera i manifestacije koje oni organizuju.
KUD Vrelo Ibra i Centar za kulturu Rožaje zaslužuju veću podršku državnih institucija jer oni rade na očuvanju kulture manjinskih naroda kazao je Damjanović.
Naša organizacija se zahvaljuje građanima Rožaja na gostoprimstvu koje su nam ukazali prilikom boravka u njihovom gradu. Takođe zahvalnost dugujemo Beći Kujeviću direktoru Centra za kulturu Rožaje za podršku organizaciji događaja.
Posebnu zahvalnost upućujemo RTV Rožaje i učesnicima programa koji su na kvaliteta  način izveli svoje nastupe.
Na kraju izražavano očekivanje da će se državne institucije koje se bave kulturom sa više senzibiliteta odnositi prema Rožajama.
[top]