21 maj 2015

U PRIJESTONICI PROSLAVLJENO 9 GODINA NEZAVISNOSTI

0 Comment

Crnogorska kulturna mreža je sinoć u Prijestonici, u čast devet godina nezavisnosti Crne Gore, organizovala narodnu proslavu 21. maja.

Program su otvorili mališani iz vrtića Zagrorka Ivanović sa Cetinja nakon kojih je nastupila Bokeljska mornarica koja je izvršila počasnu paljbu, odigrala kolo i predala raport Predśedniku Senata prijestonice Milovanu Jankoviću. Ova dva nastupa izazvala su veliko oduševljenje prisutnih građana, među kojima je bio veliki broj onih koji su došli iz drugih gradova Crne Gore – Šavnika, Kotora, Berana, Bijelog Polja i Nikšića. Za podizanje atmosfere bili su zaduženi predstavnici navijačkih grupa Crnogorci jug i Patriote, koji su sa scene uz pjesmu demonstrirali jednu od svojih navijačkih koreografija.

U programu su nastupili učesnici raznih vjera i nacija, i na taj način smo predstavili građansku Crnu Goru. Treba napomenuti da je Zoran Kalezić je premijerno izveo pjesmu Kari Šabanovi, za koju je tekst napisao poznati crnogorski pjesnik Leso Ivanović, koja je izazvala burne aplauze. Nažalost, moramo istaći da za nastup Ramba Amadeusa nije vladalo veliko interesovanje, iako je on poznati i priznati umjetnik sa naših prostora.

Pristutnim građanima i Crnoj Gori praznik su čestitali najbolji mladi sportista Crne Gore u izboru COK-a vaterpolista Nikola Pješivac i predśednik Crnogorskog nacionalnog savjeta u Srbiji gospodin Ratko Šoć. U delegacij Crnogoraca iz Srbije su bili prisutni predstavnici udruženja iz Kule i Novog Sada.

Četitajući 21. maj Crnoj Gori i Srbiji predśednik CKM-a Aleksandar Damjanović je izrazio zabrinutost da ni nakon 9. godina nijesmo uspjeli da utemeljimo crnogorski identitet. On je istakao da nakon referenduma svi oni koji su tada glasali prodiv odluke da Crna Gora bude nezavisna država danas uživaju veća prava od samih crnogoraca. On je izrazio zabrinutost što je crnogorski jezik emigrant u Crnoj Gori i naveo da bi trebalo početi sankcionisanje svih onih koji izražavaju nepoštovanje prema Crnoj Gori.

Damjanović je pozvao Srbe u Crnoj Gori da ne slušaju vjerske poglavare i političke lidere već da se okrenu Crnoj Gori jer im Vranje i Čačak ne mogu biti bliži od Podgorice i Cetinja.

Obraćajući se prisutnima pozvao je Predśednik Skupštine Crne Gore gospodina Ranka Krivokapića, čije je pominjanje imena izazvalo velike zvižduke publike, da ne zloupotrebljava crnogorski identitet, jer do sada ništa nije uradio na njegovom jačanju navodeći primjere crnogorskog jezika, crkve i simbola.

Damjanović je ispružio ruku partnerstva Vladi Crne Gore koja nije podržala ovogodišnju proslavu da sljedeće godine na Cetinju partnerski organizuju veliku narodnu akademiju u čast 21. maja, ali da ona ne bude nalik na onu iz Podgorice, kada su se političari u VIP dijelu ogradili ogradama od građana.

Na kraju svog obraćanja istakao je da očekuje da će se napori koje ulaže lokalna samouprava i Vlada isplatiti i da će se na Cetinju otvoriti nova radna mjesta, jer nije u redu da mladi sa Cetinja odlaze u Budvu i u druge primorske gradove kako bi radili ugostiteljske poslove.

Crnogorska kulturna mreža se zahvaljuje svim partnerima koji su podržali ovogodišnje proslave u Bijelom Polju i na Cetinju, takođe hvala i onima kojima smo se obratili za partnersvo, a koji nijesu imali sluha da podrže najznačajniji događaj koji se u toku kalendarske godine organizuje u Crnoj Gori.

Na kraju, želimo da izrazimo očekivanje da ćemo za narednu godinu, kada se navršava deset godina od obnove nezavisnosti, imati podršku kabineta Premijera, jer 21. maj nije ništa više naš praznik nego li ljudi zaposlenih u Državnoj upravi.

[top]