03 jun 2020

U ČAST 3. JUNA CRNOJ GORI POKLANJAMO GUSLARSKO VEČE

0 Comment

Nakon organizacije Svečane akademije u čast 21. maja naša organizacija priprema obilježavanje još jednog važnog datuma crnogorske istorije 3. juna, dana kada je Skupština Crne Gore usvojila Deklaraciju o nezavisnosti naše države. Imajući u vidu značaj datuma koji obilježavamo koji je nepravedno zapostavljen odlučili smo se da osmislimo program koji će biti prvenstveno posvećen guslama.
Na Cetinju u kongresnoj sali hotela Grand sa početkom od 19 ura u saradnji sa udruženjem guslara “ Sveti Ivan Crnojević” organizujemo guslarsko veče pod sloganom “Tamo đe se čuju crnogorske gusle” kojim želimo da ukažemo na značaj gusala kao neizostavnog dijela crnogorskog kulturnog nasleđa. Gusle su nas vazda sabirale da nas podśete na slavnu prošlost i kada smo gubili i kada smo pobjeđivali. One su nekad bili glavni narodni mediji putem kojeg su se crnogorci informisali o događajima sa bojeva. Kroz program šansu ćemo pružiti mladim crnogorskim guslama kako bi smo poslali poruku da gusle imaju budućnost i da su one isključivo dio crnogorskog kulturnog nasleđa koje pokušavaju oteti od Crne Gore.

Poštujući preporuke NKT-a broj pośetilaca će biti ograničen, dok će za sve one koji ne budu mogli doći na događaj biti organizovan direktan prenos putem portala i društvenih mreža. Ovo će biti prvi put da se događaj koji je osvećen guslama direktno prenosi, što je za nas velika obaveza da program organizujemo na što kvalitetniji način.

Ono što će biti zanimljivost programa jeste zajednički nastup guslara Rajka Radovića i violonistkinje mlade i talentovane Jane Radunović koji će zajedno odsvirati instrumental pjesme još ne sviće rujna zora.

[top]