09 jun 2024

ŠTAĆE CRNOGORSKA NOŠNJA NA SVESRPSKOM SABORU U BEOGRADU?

0 Comment
Prilikom organizacije svesrpskog sabora u Palati Srbija kao dio protokola je bilo obavezno fotografisanje sa folklorašima koji su bili obučeni u crnogorsku narodnu  nošnju.
Prosto je nevjerovatan bezobrazluk organizatora pomenutog događaja koji koristi crnogorsku nošnju tamo đe nipočemu ne pripada.
Oćekujem hitnu reakciju ministarke kulture Tamare Vujović kojoj je obaveza da stane u odbranu kulturnog blaga Crne Gore u ovom slučaju crnogorske nacionalne nošnje.
Bez obzira što ministarka Vujović srcem i dušom dijeli vrijednosti organizatora svesrpskog sabora njena reakcija ne smije izostati.
Ako su već željeli nošnju neke strane države onda je najpozvanija bila nacionalna nošnja Republike Turske iz razloga što je Srbija dugo bila pod ropstvom ove države, pa bi zbog toga upotreba nošnje Turske bila jedini ispravan potez.
Ovo nije prvi put da se od strane organizatora srpskih nacionalističkih skupova zloupotrebljava crnogorska narodna nošnja, koja nema nikakvih dodirnih tačaka sa skupovima na kojima se neosnovano zloupotrebljava.
Nastavlja se stara praksa da Srbija u nedostatku sopstvene istorije krade tuđe kulturno nasleđe i otima relikvije koje joj ne pripadaju.
Isticanje  crnogorske narodne nošnje lično shvatam kao poruku da nam se uskoro može desiti 1918.godina, koja je takođe producirana u Beogradu.
Juče su svi srbi bili ushićeni zbog organizacije pomenutog skupa osim Alekse Bečića, koji je tužno gledao Kneževića, Kovačevića, Mandića i Dajkovića kako predstavljaju srbe iz Crne Gore, a on nije mogao, jer je morao da čuva svoju fotelju.
Dok čekamo novi svesrpski sabor u Zeti na Vidovdan i koncert Jelene Karleuše, čiji je producent najpopularniji srbin iz Crne Gore Milan Knežević, zaočekivati je da JK na nastupu izađe zamotana u srpskoj zastavi iz 1835. godine u narodu poznata kao SULTANKA.
[top]