11 avg 2021

SRPSKA CRKVA DA ODUSTANE OD JOANIKIJEVOG USTOLIČENJA NA CETINJU

0 Comment
Nakon što se u javnosti pojavila informacija da će se 4.septembra na Cetinju održati ustoličenje novoizabranog Mitropolita SPC Joanikija Mićovića građani koji žive u Prijestonici su se usprotivili ovoj odluci.
Dodatno je tenzije podigao nepromišljenom izjavom premijer Zdravko Krivokapić koji je zaprijetio silom i moći države onima koji se usprotive uz poruku da će državne institucije uraditi sve da se ustoliči Vladika strane crkve u manastiru koji nije njeno vlasništvo.
Premijer Krivokapić je u velikoj zabludi u koliko misli da može uplašiti Cetinjane i da se može poigrati sa njihovim dostojanstvom i ugledom.
On evidentno je nije pažljivo čitao istoriju jer da jeste znao bi da ni veće sile nijesu u odsudnim birbama mogle pokoriti Cetinje a kamo li Srpska pravoslavna crkva uz pomoć institucija antidržavne Vlade koju predvodi Cuca Zdravko Krivokapić.
Naša organizacija je uputila pismo srpskom Patrijarhu Porfiriju  da ova vjerska zajednica odustane od namjere da se ustoličenje Joanikija Mićovića održi na Cetinju.
Niko ne spori da ustoličenje srpskog vladike treba da se održi ali to treba uraditi u nekom sahralnom objektu koji je u vlasništvo SPC npr u Beranama, Pljevljima ili Plužinama đe većinski žive Srbi.
Vjerujemo da će Porfirije shvatiti revolt koji su iskazali građani Cetinja  prema ovoj odluci  i da će je preinačiti i na taj  način spriječiti sukobe koji su neizbježni i u kojima bi podržavaoci Srpske pravoslavne crkve bili poraženi.
Srpska pravislavna crkva ima obavezu da ispoštuje volju građana Cetinja koji ne žele da se ustoličenje Joanikija Mićovića održi u njihovoj kući.
Sam Mićović je  svojim političkim djelovanjem i anticrnogorskim izjavama doprinio da mu Cetinjani zabrane ustoličenje u Cetinjskom manastiru.
Nadamo   da će Porfirije ozbiljno razmotriti našu inicijativu i da će mudrom odlukom doprinijeti da se smire tenzije i eventualni sukobi koji nikom dobro neće donijeti a po najmanje Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
[top]