13 jul 2014

Crnogorska kulturma mreža je sinoć u Lovćencu u prisustvu oko  2.000 građana iz Lovćenca, Kule, Zmajeva, Subotice, Vrbasa i Novog Sada organizovala Crnogorsko kulturno veče u čast 13. jula – Dana državnosti Crne Gore.

Događaj je počeo minutom ćutanja kojim smo odali počast počivšem Željku Šturanoviću. Kroz scenario smo promovisali crnogorsku kulturu, identitet i običaje, što je kod publike naišlo na oduševljenje.

Prisutnim građanima video porukom obratili su se kapiten vaterpolo reprezentacije Crne Gore  Nikala Janović  koji se, čestitavši 13. jul, zahvalio na podršci koju dobija vaterpolo reprezentacija od Crnogoraca širom Srbije. Video porukom se obratio i gradonačelnik crnogorske Prijestonice Aleksandar Bogradnović, koji je čestitao 13. jul i istakao njegov značaj za Crnu Goru i sve Crnogorce u dijaspori.

Najviše pažnje prisutnih izazvalo je obraćanje predśednika opštine Budva Lazara Rađenovića, koji je u obraćanju izrazio spremnost da opština Budva u saradnji sa turističkom privredom tokom narednje ljetnje sezone obezbjedi sezonsko zapošljavanje za zainteresovane mještane Lovćenca, Malog Iđoša i Feketića. Opština Budva je takođe izrazila spremnost da obezbjedi besplatno ljetovanje za tri omladinca iz socijalno ugroženih porodica koji žive u Lovćencu.

Prisutne je pozdravio i predśednik  opštine Mali Iđoš gospodin Marko Rovčanin, koji je izrazio zahvalnost Crnogorskoj kulturnoj mreži što su se odlučili za organizaciju ove večeri, koja nikada ranije slične veličine nije organizovana uovim krajevima. Rovčanin je istakao zadovoljstvo činjenicom da je Crnogorsko kulturno veče uspijelo da ujedini Crnogorce koji žive u ovom kraju.

Ispred Crnogorske kulturne mreže prisutne je pozdravio i predśednik  CKM-a Alaksandar Damjanović , koji je istakao značaj 13. jula 1878 i 1941, jer da nije tih datuma bilo, ne bilo ni 21. maja 2006, kada su Crna Gora i Sbija obnovile svoju državnost. Damjanović je pozvao Crnogorce širom Srbije da se okanu crnogorskog inata, da se ujedine i da podrže formiranje crnogorskog nacionalnog savjeta preko kojeg uz podršku ambasadora Mićunovića u kojem će sigar je imati pouzdanog partnera, mogu ostvariti svoja prava. Damjanović je apelovao na opštinu Mali Iđoš da iskoriste dobre odnose Vlada premijera Đukanovića i Vučića i realizuju neki od značajnih infrastrukturnih projekata za poboljšanje životnog standarda mještana Lovćenca.

 

Delegacija Crnogorske kulturne mreže je obišla malog Nemanju Kalajdžića, koji je obolio od tumora mrežnjače oka i poželjela mu brz oporavak i bezbrižno djetinstvo. Porodica Kalajdžić je izrazila zahvalnost svim privrednim društvima iz Crne Gore koja su finansijski podržala liječenje njihovog Nemanje, a posebnu zahvalnost izražavaju Ministarstvu zdravlja i ministru Radunoviću koji ih je direktno kontaktirao i preduzeo konkretne poteze kako bi se malom Nemanji spasio život.

Crnogorska kulturna mreža izražava zahvalnost svim partnerima koji su podržali realizaciju Crnogorske kulturne večeri, a posebnu zahvalnost dugujemo mještanima Lovćenca na toploj dobrodošlici koju do sada nikada nijesmo imali u gradovima u kojima smo realizovali naše projekte.

[top]