05 feb 2023

ŠAHISTA PREDRAG NIKAČ ZASLUŽIO NACIONALNU PENZIJU 

0 Comment
Juče je šahista Predrag Nikač na Parolimpijadi u Beogradu pod crnogorskom zastavom osvojio zlatnu medalju, što je veliki uspjeh crnogorskog sporta.
Ovo nije prvi veliki Nikačev rezultat, on je i 2017 i 2019. godine osvajao zlatne medalje na svetskim takmičenjima, koje državne institucije nijesu adekvatno vrednovale.
I pored vrhunskih rezultata Predrag Nikač zbog manjkavisti  u Zakonu o sportu nije stekao pravo za primanje nacionalne penzije.
Prilikom izmjena i dopuna Zakona o sportu naša organizacija se obraćala tadašnjem premijeru Dušku Markoviću i ministru Nikoli Janoviću da se kroz izmjene  zakona prepozna rezultat Predraga Nikača, što nažalost nije prihvaćeno.
Čak je tadašnji ministar Nikola Janović spuštio starosnu granicu, sa 40. godina na 35 da bi on što ranije stekao pravo primanja penzije, dok za Nikačeva rezultate nije imao razumijevanje.
Predrag Nikač kao osoba sa invaliditetom koji je vrhunski sportista ne može živjeti od čestitki za osvojenu medalju kojima ga zasipaju ministri i premijeri.
Krajnje je vrijeme da Ministarstvo sporta i mladih pokrene izmjene zakona kojima bi se vrednovao Nikačev rezultat, kao i rezultati drugih sportista sa invaliditetom koji će u budućnosti biti postignuti.
Pozivamo ministra Vasilija Laloševića da u što kraćem roku obezbijedi uslove da Predrag Nikač zasluženo dobije nacionalnu penziju za vrhunske rezultate koje je ostvario takmičeći se pod crnogorskom zastavom.
[top]