25 jul 2022

Romski savjet I CKM potpisali memorandum o saradnji.

0 Comment

Romski savjet kao krovna institucija ima za  primarni cilj saradnju sa civilnim sektorom. Povodovm burne reakcije javnosti koju  je izazvala akcija CKM – Crna Gora bez podjela, I javnog priznanja I izvinjenja od njihove strane, nakon konstantnog dijaloga od tog događaja zajednički smo  ustanovili da udruženim snagama možemo doprinjeti  kvalitetnijem predstavljaju romskog kulturnog nasleđa.
U tom cilju smo odlučici da potpišemo memorandum o saradnji kojim ćemo u datim oblastima zajednički raditi  na projektima koji afirmišu kulturno naslijeđe romske zajednice u Crnoj Gori.
Tokom razgovora koji je održan u našim prostorijama  sa predstavnicima Crnogorske Kulturne Mreže  zajednički smo konstantovali da bi Crna Gora bila srećna država kada bi propust CKM bio jedini problem sa kojim se susreće romska zajednica.
Mi u Romskom savjetu smo zahvali CKM  što su kroz programe posvećene obilježavanjima dana nezavisnosti I državnosti  uključivali predstavnike romske nacionalnosti. I  ovu kampanju koja je izazvala negodovanje javnosti  mi iz Romskog savjeta smo shvatili najbolje namjere CKM da I Romi učestvuju u ovoj akciji.
Drago nam je što je u javnom obrazloženje svog propusta Crnogorska Kulturna Mreža   kazala da je Rome željela da predstavi kao ljude, a ne kao radnike. Romski savjet ne bi želio da se ovaj incident politizuje u negativne svrhe I političke kampanje. Romski savjet želi da poboljša stanje romske zajednice u Crnoj Gori I samim tim prihvati propusnu grešku CKM, jer  svakako ko radi, taj I griješi.
Svakako na samom početku našeg mandata, prenjeli smo  javnosti da stojima na raspolaganju  civilnom sektoru  za   saradnju za dobrobit naše zajednice I  našu toleranciju I podršku  će imati svaka organizacija koja želi pomoći našoj  zajednici.
Zajedno smo konstantovali da u najkraćem roku da se mora formirati Folklorni ansambel, koji će predstavljati autentične koreografije romskih igara. Savjet će u najkraćem roku objaviti javni poziv za sve zaintresovane da   budu uključeni u Folklorni  ansambel.

[top]