10 maj 2023

PROJEKAT “CRNA GORA LJUBAV PJESMA”  ZA BOGATIJU  KULTURNU BAŠTINU CRNE GORE 

0 Comment
Sa posebnim zadovoljstvom  građanima Crne Gore poklanjam  svoj producentski projekat Crna Gora, Ljubav, Pjesma koji je sublimacija muzičkih i epskih pjesama koje sam producirao.
Pjesme sa ovog projekta su posvećene Crnoj Gori i važnim istorijskim događajima iz njene bogate i ponosne istorije.
Projekat se sastoji od dva dijela. Prvi dio čine 8 mizičkih numera, dok drugi dio čine 6 epskih pjesama koje uz gusle pjevaju o značajnim događajima iz crnogorske istorije koji su nepravedno bili zapostavljeni.
Epske pjesme koje su dio ovog projekta imaju i edukativni karakter koji može biti od velikog značaja mladim generacijama, kao i onima koje tek dolaze da, preslušavajući ih, spoznaju pravu istinu o važnim istorijskim događajima.
Na ovom projektu nalazi se i akapela izvođenje tradicionalne pjesme, kao i nekoliko crnogorskih narodnih pjesama koje su odsvirane uz narodni duvački instrument diple.
Uvjeren sam da je ovo jedan od  najznačajniji muzičkih projekat koji je od 2006. godine pa do današnjeg dana objavljen u Crnoj Gori.
Ljubav prema domovini najvažnija je komponenta moralnog karaktera čovjeka. Pjesme o domovini odličan su ilustrativni materijal, koji jednostavno objašnjava šta je patriotizam.Cilj mi je da ove pjesme, budu mostovi ljubavi koji će zbližavati ljude, otvarajući puteve razumijevanja i poštovanja prema svojoj državi i njenom bogatom kulturnom nasljeđu.
Izuzetno sam ponosan što je ovo prvi projekat ovakvog tipa, oblika i sadržaja koji je objavljen u Crnoj Gori i nadam se da će dati doprinos očuvanju crnogorske muzike, te tradicionalne izvorne i epske pjesme.
Uvjeren sam da će slušaoci preslušavajući ove pjesme ośetiti ljubav i emociju jednaku onoj koju sam ja ośećao dok sam radio na njihovom stvaranju.
Ovaj projekat je bio prijeko potreban Crnoj Gori, iz razloga što je trenutno na sceni otimanje njenog kulturnog naseleđa.
Bila mi je čast i veliko zadovoljstvo raditi i sarađivati s eminentnim crnogorskim kulturnim umjetnicima i stvaraocima kojima se ovim putem najsrdačnije zahvaljujem.
Nadam se da sam ovim projektom i njegovom formom dao putokaz ostalim kulturnim stvaraocima da produciraju nešto slično, naročito onima čija je napojnica decenijama bio budzet Ministarstva kulture.
Vjerujem da ću u narednih godinu dana uspjeti da produciram drugo izdanje ovog veoma važnog projekta čiji je prvenstveni cilj obogaćivanje kulturne baštine Crne Gore.
[top]