28 jul 2022

PRINC KARAĐORĐEVIĆ VIŠE VOLIO ČASOVE FIZIČKOG NEGO ISTORIJE

0 Comment

Jučerašnje oglašavanje golobradog srpskog Princa Filipa Karađorđevića koji je kazao „Dužni smo da ispunimo Njegošev amanet, podignemo Crkvu na Lovćenu i vratimo njegove svete mošti u kapelu“ je pokazatelj da je on tokom školovanja više volio časove fizičkog vaspitanja od časova istorije.

Mladi potomak ozloglašenog regenta Aleksandra Karađorđevića je twitter oglašavanjem pokazao visoko nepoznavanje istorijiskih činjenica i nedostatak ličnog obrazovanja.

Filip bi trebalo da zna da kapela na Lovćenu koju je obnovio njegov predak palikuća Aleksandar i posvetio je svetom Đorđu svojoj krsnoj slavi nije obnovljena na temeljima one koju je Njegoš izgradio, niti je imala njen karakter.

Regent Aleksandar je prilikom rekonstrukcije kapele naredio da se baci sav kamen sa kojom je Vladika Rade izgrađivao i naredio da se izgradi od novog materijala.

Palikuća Aleksandar obnovljenu kapelu nije posvetio Svetom Petru Cetinjskom već svom ocu i na taj način falsifikujući istorijske činjenice pokušao da podigne na veći nivo srpsko kulturno nasleđe.

Ovakav sramni gest iz 1925. godine je pokušaj udara na dostojanstvo Crne Gore i njenih građana.

Danas golobradi Filip pokušava da bude dostojanstven isto koliko su bili dostojanstveni srpski žandari koji su nakon 1918. godine sprovodili „demokratiji“ nad crnogorskim komitama.

Vjerujem da će mladi Princ jednog dana prelistavajući arhivu svojih predaja najići na dokumentaciju koja svjedoči o uslovima zamjene perpera za dinare koja svjedoči kakvu je pljačku Crne Gore sprovodila dinastija Karađorđevića.

Pokušajem udara na Lovćen i neargumentovanom šupljom pričom Princ Karađorđević udara na dostojansvo Crne Gore i svakog njenog građanina.

Na kraju poručujem mladom neznavenom srpskom Princu da će vraćanje kapele Karađorđevića na Lovćen ostati pusta želja njenih zagovornika i pozdravljam ga sa porukom „PUTUJ IGUMANE I NE MISLI NA MANASTIRE“.

[top]