08 okt 2018

PRIJEDLOG IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O DRŽAVNIM SIMBOLIMA NE ŠIRE PODJELE

0 Comment

      PRIJEDLOG  IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O DRŽAVNIM SIMBOLIMA NE ŠIRE PODJELE

Predložene izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti ne mogu širiti podjele, kao što to dio javnosti i „ dežurni stručnjaka za sve oblasti društva“  žele predstaviti.

Posebno želimo da istaknemo „ Sramni prilog Televizije Vijesti“ koja je pokušala da nipodištava predložene izmjene  Zakona, uz obrazloženje kako se njima na silu pokušava ućerati patriotizam. Iz navedenog priloga treba izdvojiti izjavu Dragana Šoća, gospodina koji je  šovinistički nastrojenog prema  crnogorskom identitetu, koji je pravio paralele koje su za psihijatrisko ispitivanje. Zar je moralno da Televizija Vijesti traži mišljenje od pravnog stručnjaka koji je 2006. godine se zalagao da Crna Gora ne obnovi svoju suverenost?!

Protivnici crnogorskog identiteta, uz podršku dijela javnosti koja ih podržava,  uraditi sve da ospore primjenu navedenih izmjena i dopuna Zakona, jer oni žele da crnogorski identitet bude emigrant u Crnoj Gori.

Odluka Vlade da predloži izmjene i dopune Zakona je došla u posljednji čas, jer je odnos građana i javnosti prema državnim simbolima bio sveden na najniži nivo , a sve zahvaljujući šovinističkom odnosu prosrpskih subjekata prema njima. Uvidom u Vladin prijedlog izmjena i dopuna jasno se vidi da cilj nije da se bilo kome uskrati pravo na nacionalnu pripadnost, niti da se na silu nameće patriotizam.

Iz prijedloga koji je Vlada predložila  Skupštini Crne Gore na usvajanje se takođe vidi da treba još amandmana kako bi se dobio Zakon koji će biti jasan, i  koji neće dozvoljavati zloupotrebu i neodgovoran odnos prema državnim simbolima. Čudi nas da Ministara pravde Zoran Pažin  koji uživa sve moguće privilegije države Crne Gore na śednici Vlade na kojoj se raspravljalo o prijedlogu izmjena i dopuna nije uvidio nedostatke. Posebno smo začuđeni propustom od strane predlagača da nijesu tražili izmjenu teksta  u članu 15 u kojem  se spominje „ Republika Crna Gora“ i ako ona to nije od 2007. godine po ustavnom uređenju.

Crnogorska kulturna mreža će svim poslanicima u Skupštini Crne Gore dostaviti prijedloge amandmana na izmjene i dopune ovog Zakona, sa uvjerenjem da poslanici neće biti sujetni i da će naše prijedloge usvojiti.

Čvrsto vjerujemo da Skupština neće uvažiti misljenja „multipraktik „nevladinih organizacija, političkih analitičara i svih onih dežurnih stručnjaka koji sopstvene promocije iznose neutemeljena stavove.

 

 

[top]