08 jul 2023

PREDŚEDNIK MILATOVIĆ DA DRŽAVNOM VRHU SRBIJE UKAZE NA LOŠ POLOŽAJ CRNOGORSKE ZAJEDNICE

0 Comment
Pozivam predśednika Crne Gore gospodina Jakova Milatovića da prilikom sastanaka sa visokim zvaničnicima Republike Srbije javno ukaže na loš položaj crnogorske zajednice.
Naime, i pored ispunjenosti svih uslova koje Ustav Srbije propisuje crnogorski jezik u Opštini Vrbas nije uveden u službenu upotrebu.
Na minulom popisu stanovništva određene strukture Republike Srbije su vršile pritisak na građane koji su se ranije izjašnjavali kao Crnogorci, što je i potvrdio rezultat popisa.
U Srbiji određene strukture permanentno rade na satanizaciji crnogorskog identiteta i kulturnog nasleđa Crnogoraca.
Crnogorci koji žive u Republici Srbiji na javnim konkursima u državnoj i lokalnoj upravi ne mogu doći do zasnivanja radnog odnosa.
Sve ovo što sam naveo su alarmantni podaci koji zaslužuju javnu  reakciju predśednica Crne Gore Jakova Milatovića.
Iskreno se nadam da će predśednik Milatović imati više senzibiliteta prema članovima crnogorske zajednice nego što su to iskazivali Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović prilikom pośete Republici Srbiji.
Očekujem da će se gospodin Jakov Milatović prilikom boravka u Srbiji sastati sa predstavnicima udruženja Crnogoraca i od njih direkno čuti probleme sa kojima se susrijeću.
Na kraju, nadam se da će predśednik Milatović uvažiti navedene sugestije i da će javno sa pozicije na kojoj se nalazi pružiti podršku crnogorskoj zajednici u Republici Srbiji.
[top]