29 avg 2018

PREDLAŽEMO PRVU BANKU ZA NAGRADU OSLOBOĐENJA NIKŠIĆA

0 Comment

 

  PREDLAŽEMO PRVU BANKU ZA NAGRADU OSLOBOĐENJA NIKŠIĆA

 

Upravni odbor Crnogorske kulturne mreže je donio odluku da za ovogodišnju Nagradu oslobođenja Nikšića predloži  Prvu banku Crne Gore, koja je već odavno ovo priznanje zaslužila.

Kroz vjekovno postojanje ranije kao Nikšićka, a danas kao  Prva banka Crne Gore ne samo da je bila poslovna kompanija, već dobročinitelj i dobrotvor hiljadama sportskih kolektiva, pojedinaca, ali i umjetničkih organizacija i stvaralaca, koji su pravili izvrsne rezultate zahvaljujući širokogrudosti i viziji Prve banke da podrži najvrednije i najbolje iz Nikšića i Crne Gore.

Prva banka je perjanica i u humanitarnim akcijama, tako da je kontinuirani dobrotvor bolnice u Brezoviku, Centra za đecu sa smetnjama u razvoju i mnogim drugim akcijama koje se održavaju za pomoć najugroženijima. Treba istaći da je Prva banka jedan je od donatora rekonstrukcije bazena u sportskom centru.

Takođe, ne treba zaboraviti da Prva banka u kontinuitetu stipendira studente iz Nikšića i ostalih crnogorskih gradova, što je najbolji vid ulaganja u znanje, ali i budućnost našeg grada i zemlje.

Kada je ulaganje u pitanju treba naglasiti da je Prva banka donator mnogih sportskih kolektiva.

No, sigurni smo da ne postoji privredno društvo koje ima veće pravo i zadsluge da se okiti nagradom grada Nikšića, a u to ime navodimo koliko je bilo teško opstati u 117. godina postojanja ove kompanije.

Prije 117 godina, 1901. godine osnovana je Nikšićka štedionica, prva banka u tadašnjoj Knjaževini Crnoj Gori. Dobila je ime po gradu u kojem je osnovana, a koji je u to doba uveliko pisao nove i drugačije strane istorije. Nastanak jednog naprednijeg društva i grada služio je kao podstrek i razvoju privrede, pa  je osnivanje crnogorske pivare „Onogošt“ (1896.) i Prve nikšićke štedionice (1901.) dovelo do stvaranja industrijskog i bankovnog kapitala. To je ujedno, prelomni trenutak koji otvara novi period u daljem razvoju privrede i društvenih odnosa u Nikšiću. Prvu poslovnu godinu Štedionica je završila sa čistim dobitkom. Iako neznatan, ovaj dobitak je, ipak, pokazao da je prva bankarska ustanova u Knjaževini tokom prve godine postojanja prebrodila mnoge probleme, obezbijedila opstanak, ali i otvorila put za nastanak i razvoj novih finansijskih jedinica u drugim privrednim centrima.

Danas, nakon 117 godina postojanja, Prva banka je moderna bankarska institucija, koja predstavlja spoj iskusnih bankarskih stručnjaka i mladih, obrazovanih ljudi, spremnih da prepoznaju potrebe svojih klijenata i izađu im u susret. Prva banka prati svjetske trendove u bankarstvu, poštujući zahtjeve poslovanja, uz uvijek prisutnu viziju – da postane stabilna poslovna banka bazirana na crnogorskim resursima i crnogorskom znanju.

Ako je Prva banka od svog postojanja uvijek bila na usluzi građanima Nikšića, ako je podržavala i pdržava sve one kojima je pomoć bila potrebna, od spostista, bolesnih, stvaralaca… ako je bila podrška mnogim pravnim i fizičkim subjektima naša organizacija sa ponosom predlažemo Prvu banku Crne Gore za Nagradu oslobođenja Nikšića za 2018. godinu!

 

Očekujemo da će Žiri uvažiti naš prijedlog, i dodjeljivanjem nagrade se u ime građana Nikšića zahvaliti Prvoj banci za doprinos koji je dala njegovom razvoju.

 

[top]