06 maj 2019

POZIV SRBIMA DA UZMU UČEŠĆE U OBILJEŽAVANJU 21. MAJA

0 Comment

POZIV SRBIMA DA UZMU UČEŠĆE U OBILJEŽAVANJU 21. MAJA

Crnogorska kulturna mreža poziva kulturne institucije iz Crne Gore koje se bave očuvanje srpske kulture da uzmu učešće u centralnoj proslavi Dana nezavisnosti koja će se održati 21.maja u Podgorici. Poziv se odnosi isključivo na promociju svog kulturnog nasleđa, nikako na politiku i šovinizam prema crnogorskom identitetu koji oni na događajima koji organizuju iskazuju.

Smatramo da bi Srbi kao najbrojnija manjinska zajednica u Crnoj Gori konačno trebali da prihvate Dan nezavisnosti za svoj praznik, i da daju doprinos njegovom obilježavanju.

Svjesni smo  da baštinjenjem svojih vrijednosti  multietničnosti i multikulturalnosti Crna Gora  njeguje i vrijednosti evropskog društva, kojem teži.

Kako jedan dio građana zaveden od strane prosrpskih političkih partija uporno odbija da prizna tekovine 21. maja te himnu pa i suverenost države, kroz prethodne godine se pokazalo da je proslava Dana nezavisnosti, sa bogatim kulturno-umjetničkim programom jedan od najboljih načina da i srbi koji žive u Crnoj Gori ośete zajedništvo, i da su svi dobrodošli pod našu širokogrudu zastavu sloge, jedinstva i napretka.

Nažalost i pored poziva koji smo upućivali prethodnih godina predstavnicima manjinskih zajednica svih naroda koji žive u Crnoj Gori ne možemo se pohvaliti dobrom saradnjom sa njima, kao i njihovom željom da uzmu učešće u obilježavanju 21. maja. Javnost je upoznata da Vlada iz budžeta izdvaja znatna sredstva za finasiranje projekata manjinskih zajednica. Kada je u pitanju ovaj konkurs treba naglasiti da Srpska televizija i radio dobija stotine hiljada eura za rad koji ima osnovni cilj da nipodištava tekovine 21. maja i crnogorski identitet.

Izražavamo očekivanje da će neko od kulturnih radnika koji rade na očuvanju srpskog kulturnog nasleđa prepoznati značaj našeg poziva i važnost njegovog prihvatanja za srpsku zajednicu u Crnoj Gori.

[top]