11 feb 2020

POSTUPIČEMO PO RJEŠENJU UPRAVE POLICIJE O ZABRANI OKUPLJANJA

0 Comment

Obavještavamo javnost da će Crnogorska kulturna mreža postupiti po Rješenju Uprave Policije OB Cetinje kojim se ne dozvoljava organizacija Patriotskog skupa pod sloganom “Svi zajedno za građansku i Evropsku Crnu Goru”.

U obrazloženju Odluke  rješenja koje nam je dostavljeno stoji da se ne dozvoljava organizacija skupa iz razloga bezbjednosti lica, imovine, narušavanja javnog reda i mira i vršenja krivičnih djela. Imajući u vidu dobru saradnju koju smo imali sa Upravom Policije, a naročito sa OB Cetinje na mnogim javnim okupljanjima koje smo u prvoj deceniji rada  organizovali vjerujemo u njihovu bezbjedonosnu procjenu i odustajemo od organizacije događaja, koji je u ovom momentu bio od izuzetnog značaja za Crnu Goru.

Kao odgovorna organizacija ne želimo da organizujemo skup na kojem bi bila ugrožena bezbijednost bilo kojem građaninu, ili bi se narušio javni red i mir. Za našu državu je zabrinjavajuće saznanje Uprave Policije da bi na građanskom skupu moglo doći do narušavanja javnog reda  mira i izvršenja krivičnog djela.

Crnogorska kulturna mreža  neće podnijeti Tužbu Upravnom sudu, već ćemo uputiti apel predṥedniku Milu Đukanoviću da razmotri mogućnost sazivanja sjednice Vijeća za nacionalnu bezbijednost na kojoj bi se utvrdilo ko u Crnoj Gori želi da narušava javni red i mir.

Imajući u vidu da je Crna Gora verifikovala Konvenciju o ljudskim pravima, a pravo na okupljanje je i  Ustavom zagarantovano neodržavanje  skupa je gorka pilula koju pije patriotska, građanska i Evropska Crna Gora. Očito da neko nije zelio da Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Muslimani, Albanci, Hrvati i Romi svi zajedno pošalju poruku patriotskog odnosa prema zajedničkoj kući Crnoj Gori.

Kao što javnost zna Crnogorska kulturna mreža organizaciji svakog događaja pristupa krajnje odgovorno i profesionalno, što je bilo i ovog puta. Zahvaljujemo se medijima koji su doprinijeli da crnogorska javnost bude informisana o događaju, volonterima iz jedanaest gradova iz kojih je bio organizovan prevoz, kao i svim građanima koji su nam se javljali da pruže podršku organizaciji. Posebno hvala građanima Cetinja koji su nam se javili i ponudili tradicionalno gostoprimstvo po kojem je njihov grad prepoznatljiv.

Na kraju želimo i da se zahvalimo onima koji su preko društvenih mreža vodili negtivnu kampanju protiv skupa, jer je zahvaljujući njihovoj mržnji prema Crnoj Gori, još veći broj građana poželio da prisustvuje Patriotskom skupu i bude na strani većinske građanske Crne Gore.

[top]