10 mar 2015

Poštovanje državnih simbola u Crnoj Gori

0 Comment

Poštovanje državnih simbola u Crnoj Gori je tema kojom se CKM bavi od svog osnivanja i stalno je aktuelizovana u javnosti. U Crnoj Gori nešto što je nenadoknadivo, a čim se najviše manipuliše su državni simboli, za čiju odbranu i ugled su se vodili veliki ratovi, a naše se društvo prilično ležerno i neozbiljno odnosi prema tim svetinjama.

Svjedoci smo kako javne debate politickih partija oko zastave, grba i himne dovode mlade ljude u zabludu i zasićenje problemim, tako da su samo rijetki svjesni značaja grba, zastave i himne. Ono što se podrazumijeva u svim razvijenim i nerazvijenim zemljama u XXI vijeku, u Crnoj Gori postaje predmet podjela i elementarne nekulture, kako starijih tako i mladih. Međutim, kod starijih taj problem postaje i koristi se kao dio političkih ili drugih interesa, što se raznim propagandama prenosi na mlade, koji na takav način postaju kolateralna šteta.

Analizirajuci naše realizovane aktivnosti u projektima koji su usmjereni ka mladima zaključili smo da je najveći broj njih koji je neinformisan o ozbiljnosti problema, te da postoji nasušna potreba za nastavkom realizacije akcije MY LOVE MONTENEGRO koja ce se sprovesti u osnovnim školama i vrtićima u Podgorici (Golubovcima i Tuzima), Bijelom Polju, Šavniku, Žabljaku, Mojkovcu, Rožajama, Pljevljima, Baru, Budvi, Tivtu, Cetinju, Gusinju i Kotoru…

Potpuno svjesni da ovo pitanje nije dovoljno zastupljeno u nastavno-obrazovnom sistemu, kao i da se u isto tumači na različite načine, pod uticajem masovnih medija, prije svega interneta, televizije i štampanih medija, namjera nam je da kroz njima prilagodjen način pitanje državnih simbola približimo ovoj ciljnoj grupi, na kojoj počiva budućnost Crne Gore i njenih simbola, kao osnovnih elemenata identitetskog trajanja.  Iz svih navedenih razloga naša ideja je da se prije svega kroz zabavu i živu riječ mladi upoznaju sa izgledom i načinom nastanka državnih simbola, njihovom upotrebom i značajem za njih i njihovu državu, kao i kaznenim odredbama koje je Zakon predvidio.

U vrtićima ćemo mališane upoznati kako se treba ponašati kada se intonira Himna, zatim ćemo organizovati takmičenja čija će tematika biti državni simboli, i tom prilikom ćemo dijeliti poklone sa crnogorskim obilježima.

Drugi dio akcije u vrtićima će se odnositi na održavanje časa o zdravim stilovima života na kojima će fitnes trener mališanima i njihovim vaspitačima prezentovati vježbe za pravilan rast i razvoj tijela.

U osnovnim školama ćemo dijeliti edukativne flajere, organizovati takmičenja čija će tematika biti Državni simboli… takođe ćemo organizovati turnire u fudbalu na kojima ćemo demostratirati kako se treba ponašati prilikom intoniranja himne. Za pobjednike fudbalskih turnira obezbijedićemo pehare i medalje.

Akcija krece u poneđeljak 16. marta iz Bijelog Polja – grada u kojem je prvi put intonirana himna i podignuta Crnogorska zastava, a nakon toga se nastavlja u ostalim gradovima u kojima je realizacija projekta planirana.

Glavni cilj projekta da se kod učenika osnovnih škola i djece u vrtićima stvore nova znanja i prošire postojeca kada su u pitanju znacaj i poštovanje državnih simbola.

Poruka akcije MY LOVE MONTENEGRO je POŠTUJUĆI DRŽAVNE SIMBOLE POŠTUJEŠ SEBE.

[top]