28 okt 2022

POPULIZAM  KOJI JE ZAHVATIO CRNU GORU JE VEĆA POŠAST OD KORONAVIRUSA 

0 Comment
Populizam koji je zahvatio Crnu Goru je veća pošast od koronavirusa, to su potvrdili rezultati lokalnih izbora  koji su održani prošle neđelje.
Neželeći da umanjim rezultat pokreta Evropa sad, sa čuđenjem moram kazati da mi ni nakon uspjeha populističkog trika dvojca Spajić-Milatović nije jasno kako su građani povjeovali da im sa  lokalnog nivoa mogu povećati plate u preduzećima i javnom sektoru kojima Vlada isplaćuje zarade.
Tokom predizborne kampanje pokret Evropa sad je građane obasipao ekonomskim obećanjima koja se ne bi mogla realizovati u mnogo razvijenim zemljama od Crne Gore.
Biće zanimljivo kako će Jakov Milatović nakon stupanja na dužnost gradonaćelnika izgurati da budžet Podgorice bude 500 miliona eura.
Dvojac Spajić- Milatović je uspio u svom naumu, samo se nadam da građani gradova u kojima će njihov njihov pokret biti dio vlasti neće platiti cijenu koju danas plaća zdrastveni sistem zbog manjkavosti projekta Evropa sad.
Međutim, populistička pošast se ne završava kod pokreta Evropa sad, ona je nastavljena na press konferenciji Demokratske Crne Gore.
Debakl u Podgorici, Budvi, Rožajama,Aleksinoj  Zeti i u većem dijelu  opština u kojima du se održavali lokalni izbori su na tužnoj konferenciji u izbornoj noći ironičnim osmjesima željeli predstaviti kao uspjeh.
Demokrate su svoju tugu i činjenicu da su nebitni željeli ublažiti ptičom da je u Podgorici došlo do promjene vlasti,  od koje će i Demokrate zakučiti mali dio kolača.
Doktorica Jelena Borovinić Bojović, se morala zadovoljiti da je ni kriva ni dužna bila kandidat za gradonačelnicu i  da se njen lik pojavio na bilbordima širom Podgorice.
Lično mi je bilo neobično gledati tužni press doktora Dritana Abazovića, koji je nakon prebrojavanja glasova u svim crnogorskim gradovima  postao nebitan za formiranje vlasti.
Da kojim slučajem nije bio lakom, i da je prihvatio Jokov prijedlog za koalicioni nastup, danas se lokalna vlast u Podgorici ne bi mogla formirati bez njihovog saveza, koji se nije ni formirao.
U neđelju veče najviše razloga za slavlje je bilo u Mojanovićima, đe je na prvim istorijiskim izborima Milan Knežević ostvario dječački san,i njegov DNP će na žalost Alekse Bečića i Slađane Kaluđerović dati predśednika Zete.
Populizam jedino nije prošao u Rožajsma, u gradu u kojem su građani odlučili da Evropa sad i Demokrate ne uđu u lokalni parlament.
Ne mogu preskočiti ni rezultat koji je postigla Bošnhačka stranka, koji je pokazala  da kampanja od vrata do vrata, i briga za lične probleme građana mora donijeti dobar izborni rezultat.
Kada se analizira kampanja i rezultati učesnika izbora jedini i najveći pobjednik bez dileme je populizam, koji su u maniru vrhunskih kockarskih blefera građanima najbolje prodali Milojko Spajić i Jakov Milatović.
Na kraju građanima preostaje, da isčekuju kada će ulicama njihovih gradova početi da teče med i mlijeko koje im je obećano u predizbornoj kampanji.
[top]