11 avg 2021

Pismo CKM-a Patrijarhu SPC Porfiriju Periću

0 Comment

Uvaženi gospodine Porfirije,

U saznanju smo da Srpska pravoslavna crkva planira ustoličenje Mitropolita Joanikija Mićovića 4. septembra u Cetinjskom manastiru na Cetinju. Ova odluka je izazvala negodovanje svih nas koji volimo Crnu Goru, a naročito građana Cetinja koji ne žele da se ovaj čin dogodi u njihovom gradu u sahralnom objektu koji nije vlasništvo Vaše vjerske zajednice.

Kao što i sami znate sveštenstvo SPC koje boravi na Cetinju  nikad nije od Cetinjana doživjela neprijatnost bilo koje vrste, ali nažalost zbog svojeg političkog anticrnogorskog i antidržavnog djelovanja Joanikije Mićović nije dobrodošao na Cetinje.

Na Cetinju se 4. septembra priprema  veliko okupljanje građana sa namjerom da se ne dozvoliti  čin ustoličenja Joanikija Mićovića  u Cetinjskom manastiru. Ovom prilikom Vam se obraćam kao prvom čovjeku Srpske pravoslavne crkve da razmislite da u nekom drugom gradu npr. Beranama, Plužinama, Pljevljima Ili Herceg Novom u sahralnom objektu koji je vlasništvo Vaše vjerske zajednice u kojem većinski žive Srbi organizujete čin ustoličenja Mitropolita Joanikija Mićovića.

I sami znate da nije umjesno ovako važan čin za vjernike Srpske pravoslavne crkve organizovati u sahralnom objektu koji nije njeno vlasništvo , i sami čin upričiti kao provokaciju prema onim građanima koji nijesu vjernici SPC.

Vjerujem da  Vam lično kao pravoslavnom poglavaru nije stalo da se zbog jednog crkvenog čina prolije krvi ili ne daj Bože neko izgubi život.

U nadi da ćete razmotriti našu inicijativu, srdačno Vas pozdravljamo uz hrišćanski pozdrav MIR BOŽIJI HRISTOS SE RODI.

S poštovanjem

Aleksandar Damjanović sr

Predśednik

[top]