17 dec 2020

OTVORENO PISMO MINISTARKI VESNI BRATIĆ

0 Comment

DA LI ĆE U CETINJSKOJ BOGOSLOVIJI BITI DOZVOLJENO ŠKOLOVANJE KADRA ZA CPC?

Uvažena gospođo Bratić,
Vaša najava da će se  cetinjska Bogoslovija integrisati u obrazovni sistem Crne Gore je poražavajuća za našu državu.
Razlog je jasan u bogoslovskoj školi se školuje kadar koji služi vjerskoj zajednici koja ne priznaje Crnu Goru i crnogorsku naciju, što su više puta u svojim javnim nastupima govorili visoki crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.
Osnovni uslov prilikom upisa u ovu obrazovnu ustanovu je da se učenik izjašnjava kao srbin i da mu je obaveza da nakon završetka školovanja služi SPC.
Neshvatljivo je da u obrazovni sistem Crne Gore  uvodite obrazovnu ustanovu koja školuje kadar koji će raditi na njenom rušenju.
Razumijemo Vaš odnos i prvrženost Srpskoj pravoslavnoj crkvi prema kojem izražavamo poštovanje jer svako ima pravo da ide u crkvu kojoj  smatra da pripada.
Ne razumijemo manipulaciju i neistine kojima ste se služili u saopštenju nakon sastanka sa rektorom Gojkom Perovićem, a odnose se na procenat građana Crne Gore koji su vjernici Srpske pravoslavne crkve.
Kao obrazovana osoba trebalo bi da znate da ako neki građanin ide da se pomoli Bogu  u vjerski objekat koji je nelegalno zapośela SPC to ne znači da je on vjernik ove vjerske zajednice.
Napominjemo Vas da je Vaša obaveza  kao ministarke da poštujete sve vjerske zajednice i da radite u interesu države koju predstavljate, a ne da radite u interesu jedne  zajednicei jednog naroda.
Takođe Vaša  obaveza je da podjednako štitite kulturno nasleđe svih naroda bez obzira što o njima intimno mislili.
Ovim putem Vam se obraćamo sa pitanjem za koje očekujemo javni odgovor da li ćete tražiti od cetinjske Bogoslovije kada postane  dio obrazovnog sistema Crne Gore  da omogući školovanje kadra koji će služiti Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi?
Ministarko Bratić stavovima koje iznosite iskazujete nepoštovanje prema gostoprimstvu i ljubavi koju Vam je ukazala Crna Gora .
Imajte u vidu kada śedite u udobnoj fotelji  koju je kupula građanska Crna Gora da su funkcije prolazne, a samo je Crna Gora  vječna.
Na Vašu žalost crkva kojoj Vi pripadate nikad neće biti vjerska zajednica koju će Crnogorci smatrati za svoju.

 

[top]