17 jul 2019

OBRAĆANJE JAVNOSTI ALEKSANDRA DAMJANOVIĆA Direktor RTCG Božidar Šundić me je vrijeđao i prijetio mi

0 Comment

OBRAĆANJE JAVNOSTI ALEKSANDRA DAMJANOVIĆA

 

Direktor RTCG Božidar Šundić me je vrijeđao i prijetio mi

 

Obavještavam crnogorsku javnost da sam dana, 16. jula 2019. godine, u zgradi RTCG, uz prijeteće poruke, verbalno napadnut od strane generalnog direktora Božidara Šundića bez nekog posebnog razloga. Naime, navedenog dana došao sam, po dogovoru sa redakcijom satelitskog programa, u zgradi televizije kako bihi im na njihov zahtjev dostavio video materijal sa “Crnogorske kulturne večeri”, koja je održana 13. jula u Vrbasu, povodom obilježavanja Dana državnosti Crne Gore.

 

Dok sam na portirnici čekao organizatora da preuzme pomenuti materijal, naišao je direktor javnog servisa, gospodin Božidar Šundić koji je, pozdravljajući se sa mnom, povišenim tonom kazao da ja sa njim, kao generalnim direktorom RTCG, ne mogu da komuniciram, kao što sam to, po njegovim riječima, činio tokom komunikacije vezano za moje nastojanje da RTCG direktno prenosi proslavu  upriličenu povodom proslave Dana nezavisnosti – 21. maja. Iznenađen i začuđen takvom reakcijom gospodina Šundića, pokušao sam da mu pojasnim da je obaveza RTCG, kao javnog servisa građana Crne Gore, da prenosi program upriličen u čast proslave 21. maja, kako bi isti mogli da vide svi građani Crne Gore, a kazao sam mu i da RTCG nije njegova privatna svoijna. Nakon toga, gospodin Šundić mi je vičući odgovorio da je televizija njegova i pozivajući radnka obezbjeđenja obratio mi se sljedećim riječima: ”izlazi napolje džukelo jedna, više ne možeš da ulaziš u zgradu!”. Radnik obezbjeđenja mi je prišao i kazao mi da napustim zgradu, jer je generalni direktor “glava kuće” i mora biti onako kako on kaže. Zatečen ovakvim neodgovornim ponašanjem, kao i neprijatnošću koju sam doživio u zgradi RTCG, koja bi trebalo da bude servis svih građana, a iz poštovanja prema godinama gospodina Šundića i našem poznanstvu, mirno sam napustio zgradu televizije. Da Božidar Šundić RTCG doživljava kao svoje vlasništvo pokazuje njegova odluka da je nakon mog izlaska iz zgrade na portirnici postavio oštampan papir sa mojim imenom,na kojem piše da mi se zabranjuje ulaz u zgradi. Očito da gospodin Šundićima percepciju da je zgrada RTCG njegova kuća u Župi kraj Nikšića.

 

Odmah nakon izlaska iz zgrade RTCG, uputio sam se ka Centru bezbjednosti Podgorica, đe sam krajnje profesionalno primljen kako bih podnio prijavu protiv Božidara Šundića, zbog bahatog ponašanja. Vjerujem da će nadležne institucije i Savjet RTCG sankcionosati neprofesionalno, neodgovorno i, neprimjereno funkcije generalnog direktora, ponašanje gospodina Šundića, kojeg građani Crne Gore plaćaju mnogo više nego recimo zdrastvenog radnika.

 

Više sam nego začuđen činjenicom da je gospodin Božidar Šundić moju želju i upornost da RTCG prenosi narodnu proslavu povodom Dana nezavisnosti shvatio kao prijetnju. Tokom komunikacije u vezi sa ovim zahtjevom, gospodin Šundić me je pozvao iz Tel Aviva i kazao mi da ga je zvao ministar kulture Aleksandar Bogdanović sa sličnim zahtjevom da događaj koji su organizovali Ministarstvo kulture i Glavni grad Podgorica direktno prenosi RTCG, sa kojim on nije bio saglasan, jer po njegovim riječima pomenuti program ne zadovoljava određeni nivo kvaliteta da bi bio prenošen na RTCG. Takođe, informisao me je da mu je ministar Bogdanović sugerisao da nipošto ne prenosi događaj koji je u organizaciji CKM-a.

 

Tokom  pomenutog razgovora gospodin Šundić mi je kazao da on mora uvažiti ministrov zahtjev, jer od njega očekuje da mu odobri finansijska sredstva za isplatu otpremnina radnicima RTCG.

 

Mišljenja sam da je odbijanjem da RTCG prenosi program proslave 21. maja, gospodin Božidar Šundić iskazao veliko nepoštovanje prema ovom važnom datumu crnogorske istorije. Mada me takav njegov odnos i ne čudi ako se priśetim da je upravo “glava RTCG”, gospodin Šundić bio na čelu Elmag radija u vrijeme kada je ovaj medij propagirao izrazito antidržavnu politiku, a zahvaljujući Šundićevom umijeću bio doveden skoro do propasti. Nakon telefonskog razgovora sam ostao zatečen činjenicom da director javnog servisa radi protiv interesa države i njenog važnog praznika.

 

Takođe ovom prilikom obavještavam javnost da sam  gospodinu Šundiću oprostio to što me je lično u svom kabinetu obmanuo u vezi sa obećanjem da će RTCG finansijski pomoći snimanje TV spota za pjesmu posvećenu 21. maju, priznajući mi da RTCG nema adekvatan kadar i tehničke kapacitete da kvalitetno snimi pomenuti spot, što me je začudilo jer sam imao priliku da lično sarađujem sa par zaposlenih iz televizije koji su dobri poznavaoci svog posla.

 

Koristim priliku da se izvinim državnoj televiziji zbog ovog obraćanja javnosti i upoznavanja  sa bahatošću, po riječima portira RTCG “glave kuće” javnog servisa. Smatrao sam obavezom da crnogorsku javnost upoznam sa činjenicom da gospodin Šundić državnu televiziju doživljava kao svoju privatnu svojinu.

 

Trebalo bi da gospodin Šundić ima na umu da on lično, njegova šefica kabineta i par poslušnika nijesu i ne mogu biti RTCG, već da je državna televizija mnogo više od toga.

 

Na kraju gospodine Šundiću obratio sam se javnosti ne iz straha od Vas lično, jer Vi nažalost niti ste hrabri niti pośedujete osobine doslednog čovjeka , već da bih Vaše mentore i crnogorsku javnost upoznao nažalost kakva je ličnost na čelu javnog servisa.

 

 

[top]