18 maj 2015

 

 

 

 

 

Dobar dan svima. Iskoristiću priliku da se,   u ime Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori ,  zahvalim organizatoru na pozivu za učešće na ovom događaju, koji je od izuzetne važnosti za promovisanje značaja obilježavanja 21.maja kao Dana nezavisnosti Crne Gore.

21.maj je, s pravom možemo reći, najznačajniji dan u kalendaru novije historije Crne Gore. Da nije bilo 21.maja 2006. kada smo se ponovo izborili za nezavisnost, ne bi bio značajan ni  15.oktobr 2007. kada smo potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, ne bi bio značajan ni 17. decembr 2010. kada  nam je dodijeljen status zemlje kandidata za članstvo u EU,  ni 29.jun ne bi bio značajan, kada smo zvanično otpočeli  pregovore sa EU o članstvu. Poput najznačajnije kockice u slagalici, 21.maj stoji u kalendaru da nas podsjeća svake godine na svoju važnost i veličinu. Da su i te kako svjesni te važnosti, potvrdili su Bošnjaci  Crne Gore  na referendumu 2006. Danas smo tu, krupnim koracima koračamo ka EU, na korak od članstva u NATO-u, može se reći nadomak ispunjenja glavnih spoljnopolitičkih ciljeva.

Kao što je Crna Gora ponosna na svoju multikulturalnost, i činjenicu da je građanska država, tako su i Bošnjaci ponosni na svoj doprinos multikulturalnosti Crnoj Gori, i na njihov historijski značaj u obnovi  nezavisnosti Crne Gore 2006.  S tim u vezi, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori se, kao legitimni predstavnik svih Bošnjaka u Crnoj Gori, zalaže za intenzivnije i sveobuhvatnije obilježavanje 21.maja, Dana nezavisnosti Crne Gore. Smatramo da će obilježavanje 21.maja od Pljevalja do Bara, od Rožaja do Ulcinja, od Žabljaka do Igala doprinijeti stvaranju bogate tradicije, okićene kulturnim različitostima, i samim tim stvarati čvršći temelj zajedničkom suživotu različitih kultura, religija i nacija. Mi u BVCG 21.maj vidimo kao povod da kroz zajedničko zalaganje damo doprinos očuvanju i njegovanju multikulturalnosti Crne Gore.

 

[top]