13 jul 2017

OBILJŽAVANJE 13 JULA U VRBASU

0 Comment

                               OBILJŽAVANJE 13 JULA U VRBASU

Obilježavanje Dana državnosti Crne Gore u Srbiji postaje tradicija: već petu godinu zaredom u čast ovog važnog datuma,Crnogorska kulturna mreža  pripremama i organizuje Crnogorske kulturne večeri za naše bratstvenike u Republici Srbiji.

Odlučili smo da ovogodišnje Crnogorsko kulturno veče organizujemo u Vrbasu, u kojem živi oko 7300 građana, koji se izjašnjavaju kao Crnogorci i njeguju crnogorsku kulturu, tradiciju i običaje.

Smatamo da mladi, koji žive u ovom gradu, imaju pravo da ośete radost i veselje kojemu je povod praznik njihove matice Crne Gore.

Crnogorskom kulturnom večeri, najmasovnijim događajem crnogorske zajednice održan izvan njenih granica, želimo da pošaljemo poruku svim Crnogorcima, ma đe bili, kao i svim bratskim dražavama i narodima, da proslavom našeg Dana državnosti odajemo priznanje i poštovanje, ali i ističemo naš antifašistički i slobodarski duh.

Trinaesti jul je utkan u crnogorsko biće kao jedan od najznačajnijih datuma naše istorije, pa stoga zavređuje da ga obilježimo sa posebnim ponosom, kao dug onim slobodarima, koji su za generacije prije nas, za nas same i za generacije koje će doći, svojom žrtvom i odbranom slobode stvorili budućnost.

Vjerujemo da su kulturne manifestacije prilika da razmijenimo međusobno naše najljepše misli, plemenitu volju za bratstvo, te da je to i  jedan od najboljih načina da naše nasljeđe i naša dobronamjernost nađu put do svih naroda i narodnosti u regionu i šire. Uostalom, bratstvo i odanost plemenitim ciljevima jesu temeljni postulati crnogorske tradicije.

Crnogorsko kulturno veče prevashodno ima za cilj promociju i afirmaciju crnogorske kulture  i običaja. Zato vjerujemo da će  proslava Dana crnogorske državnosti biti realizovana  na način koji  dolikuje Crnogorcima.

U programu, koji će trajati oko 3 ure, nastupiće glumci Gordana Milović i Radovan Seratlić, zatim guslari , Kulturno umjetničko društvo Kulturnog centra Vrbas, ali i pjevači:  Ismail Delija, Veljko Krivokapić, Aleksandar Saša Petrović Miloje Bubanja, Zdravko Đuranović, dok će veliki koncert održati Merima Njegomir. Drago nam je što ćemo imati i goste – predstavnike manjiskih zajednica iz Vrbasa, KDP Karpati koji će takođe predstaviti svoje kuturno nasleđe.

 

 

Nažalost, ovaj događaj organizujemo u veoma teškom vremenu za našu zajednicu u Srbiji. Razjedinjena je zahvaljujući direktnom uticaju političkih struktura na članove Crnogorskog nacionalnog savjeta, čiji je rad uistinu blokiran zbog međusobnih neslaganja.

Odlučili smo se da se ovogodišnje obiljžavanje 13. jula održi u Vrbasu i zato što su u ovom gradu uskraćena ustavna prava crnogorskoj zajednici, pa, i pored činjenice da postoje svi uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu, lokalna vlast odbija da ispuni prava naše zajednice, a koja su joj Ustavom garantovana.

Istovremeno, nadamo se da ovogodišnje organizovanje Crnogorske kulturne večeri neće pratiti opstrukcije, koje su, u jednom trenutku, prošle godine dovele u pitanje samu realizaciju i izvođenje programa.

Najsrdačnije pozivamo građane Srbije da dođu u Vrbas, jer će 13. jula biti crnogorska prijestonica u dijaspori, da zajedno i svečano obilježimo veoma važan datum, kako za Crnu Goru, tako i za bratsku Srbiju.

Želimo da zajedno pošaljemo poruku prijateljstva i ukažemo na bliske odnose dviju država i njihovih građana, a naročito na međusobne građanske odnose, koji su dugo već bili i jesu dobar i lijep primjer suživota i ljubavi.

Dođite da podijelimo radost, veselje i ponos, budite sa nama kad pjesma i lijepa riječ  pronesu najtananija i najvažnija osjećanja jednog naroda i onih koji sa njim dijele prostor, vrijeme i sudbinu.

[top]