06 jul 2014

Crnogorske kulturne mreža organizuje   crnogorsko kulturno veče u Lovćencu  u čast 13. jula Dana državnosti Crne Gore.

Sa namjerom  da ova jedinstvena manifestacija postane tradicionalna po DRUGI  put je  organizujemo u dijaspori sa željom da pošaljemo poruku svim Crnogorcima ma đje bili, kao i svim bratskim dražavama i narodima da proslavom našeg Dana državnosti dajemo priznanje, ali i ističemo naš antifašistički i slobodarski duh koji je zajedno sa ostalima sredinom prošlog vijeka stao na put najvećoj počasti svih vremena u novijoj civilizaciji.

Kako iz današnje, tako iz prošle i buduće perspektive, 13. jul je utkan u crnogorsko biće i prepoznat kao jedan od najznačajnijih datuma crnogorske istorije, pa stoga zaslužuje da mu se odužimo na najbolji mogući način, kao što su se nama odužili oni slobodari koji su nam stvorili budućnost svojim žrtvama.

Da nije bilo 13. jula 1941. godine, ne bi bilo ni 21. maja 2006. godine,dana kada je Crna Gora nakon 88 godina na referendumu obnovila svoju državnost.

Kulturni događaji su jedan od najboljih načina da naše nasljeđe i naša dobronamjernost pokaže svim narodima i narodnostima regiona i šire. Na taj načim poslaćemo poruku svima da su dobrodošli pod našu širokogrudu zastavu sloge, jedinstva i napretka.

Odlučili smo se da ovogodišnje Crnogorsko kulturno veče organizujemo za naše bratsvenike koji žive u Lovćencu,koji pored veoma skromnih sulova života njeguju crnogorsku kulturu tradiciju  I običaje. Smatamo da mladi koji žive u ovom malom mjestu čija srca kucaju za Crnu Goru imaju pravo da ośete slast veselja kojem je povod njihova matica Crna Gora.

Crnogorsko kulturno veče   prevashodno ima za cilj promociju Crnogorske kulture, indetiteta i običaja, a imajući u vidu da je prošlogodišnja proslava koja je održana u Vrbasu  bila najmasovniji događaj Crnogorske zajednice ikada održan izvan Crne Gore, nadamo se, ali i imamo najave da će još jedna proslava crnogorske državnosti biti slavljena na način koji dolikuje Crnogorcima đe god bili, a tog dana će Lovćenac  biti jedan od crnogoskih slobodarskih plamenova, koji gori decenijama.

 

 

Cilj nam je da se na jednom mjestu okupi što veći broj Crnogoraca koji žive širom Srbije i da zajedno  proslavimo jedan od najznačajnijih praznika Crne Gore.

Na događaju će nastupiti: glumci Mihailo Kaljević i Andrija Miković, guslar Minja Krivokapić, KUD Njegoš- Lovćenac, KUD Durmitor- Kula, CPD Princeza Ksenija, Stefan Marković, Đorđije Ševaljević, Miloje Bubanja, Milivoje Đurišić, Zoran Kalezić, Bojan Marović čiji koncert Lovćencu poklanja Opština Budva.

Crnogorska kulturna mreža se pridružila humanitarnoj akciji za pomoć teško oboljelom dječaku dvogodišnjem  Nemanji Kalajdziću iz Lovćenca kojem je majka rodom iz Crne Gore.

Mali Nemanja je obolio od malignog tumora mrežnjače oka, i njegovi roditelji zbog loše finansijiske situacije u kojoj se nalaze nijesu u mogućnosti da mu obezbijede adekvatno liječenje.

Naša organizacija je nakon saznanja o ovoj akciji podržala istu, i pokušaće da animira ustanove, kolektive i pojedince da se priključe i pomognu Nemanji da se izliječi od opake bolesti koja ga je zadesila.6

[top]