04 jun 2022

 NJEGOŠ I GUSLE ĆE VAZDA PRIPADATI CRNOJ GORI

0 Comment
Crnogorska kulturna mreža je u saradnji sa Udruženjem guslara “Sveti Ivan Crnojević”  ispred Njegoševog muzoleja na Lovćenu u čast 3.juna  upriličila guslarsko veče.
U programu su učestvovali narodni guslari Milan Filipović, Rajko Radović, Maksim Filipović, Stefan Marković, Balša Čogurić, Ilija Nikolić, Savo Vujačić,Nemanja Nenezić, Nikola Krulanović i voditeljka programa Milica Radović.
Odlučili smo se da program  “ Crnogorske gusle Crnoj Gori”  upriličimo na Lovćenu kako bi smo poslali poruku o lošem statusu gusala kao i da će one i Njegoš vazda pripadati Crnoj Gori.
Gusle su neizostavni dio crnogorskog kulturnog nasleđa i one zaslužuju veće poštovanje od strane nadležnih institucija prvenstveno od Ministarstva kulture i državne televizije koja im ne daje prostor kroz svoj program.
Neshvatljivo je da od obnove nezavisnosti pa do današnjeg dana Ministarstvo kulture nije uspjelo da gusle prijavi u UNESKO kao dio nematerijalne kulturne baštine.
Očigledno je da muzički festivali i pozorišne predstave imaju prioritet u odnosu na gusle kod Ministarstva kulture, što je poražavajuće.
Nažalost danas se gusle od strane  negatora Crne Gore na veoma bizaran način pokušavaju iskoristiti u borni protiv nje.
Naša organizacija će i dalje nastaviti da producira guslarske pjesme i događaje koji su posvećeni njima.
Otvoreni smo za sve vidove podrške guslarima i guslarskim udruženjima koji rade u interesu gusala i njihovog očivanja od otuđenja.
Za gusle bi bilo dobro kada bi Savez guslara Crne Gore uz podršku Ministarstva prosvejte u svakom gradu organizovao školu sviranja i pjevanja na ovom drevnom instrumentu.
Državne institucije moraju stati na kraj pokušaju otuđenja gusala i njihovoj zloupotrebi u  borbi  Crne Gore.
Na kraju apelujemo na Ministarstvo kulture da se okrenu očuvanju crnogorskog kulturnog nasleđa što do sada nijesu radili, jer država bez kulturnog identiteta je isto kao čovjek bez imena i prezimena.

 

[top]