24 nov 2021

NIJESAM NI SANJAO DA ĆU OD VLADE MORATI DA BRANIM FAKULTET ZA CRNOGORSKI JEZIK

0 Comment
Danas spremajući se da idem na protesni skup na Cetinje koji organizuju profesori Fakulteta za crnogorski jezik i književnost  kroz glavu mi prolazi  misao da ni u snu nijesam očekivao da  će doći vrijeme da od Vlade Crne Gore branim ovu obrazovnu ustanovu.
Današnji protest je dokaz da je na sceni asimilacija Crnogoraca i njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta kako li bi se našoj državi vratio status koji je dobila 1918.godine.
Danas izgleda svi koji nijesmo podržavaoci politike aktulene izvršne vlasti živimo
 “ slobodu” po mjerilima srpskog sveta koja želi da nam otme identitet.
I najveći okupatori su imali više razumijevanja za kulturu i identitet od “ pokojne” Vlade Crne Gore kojoj su interesi druge države bliži
od  interesa  sopstvene države.
Za mene lično ovakav odnos izvršne vlasti prema Fakultetu za crnogorski jezik i književnost nije iznenađenje znajući da je na čelu resornog ministarstva osoba kao što  je Vesna Bratić koja ni u jednoj uređenoj državi ne bi migla obavljati posao higijeničarke a kamoli ministarke.
Posebno me zabrinjava ćutanje novopečenih visokih državnih  funkcionera Dritana Abazovića i Alekse Bečića koji nijmo iz udobnih fotelja posmatraju asimilaciju nacionalnih Crnogoraca i pokušaj gašenja FKCJ.
Poruke  govornika na današnjem protesnom skupu kao i energija prisutnih građana me ohrabruje da vjerujem da Fakultet za crnogorski jezik i književnost ima svijetlu budućnost.
Ovim putem izražavam puno poštovanje prema borbi koju vode profesori ove naučne ustanove za očuvanje crnogorskog jezika koji je neizostavni dio crnogorskog identiteta.

Moramo svi koji se ośećamo kao Crnogorci  dati doprinos da se odbrani FKCJ jer je čovjek bez jezika isto što i čovjek bez imena i prezimena.

Premijeru Zdravku Krivokapiću i njegovim jatacima poručujem da će uskoro postati tamna strana crnogorske istorije.
[top]