04 jun 2020

NEODGOVORNOŠĆU SKUPŠTINE CRNE GORE 3. MAJ NEMA STATUS KAKAV MU PRIIPADA

0 Comment

Crnogorska kulturna mreža i udruženje guslara „Sveti Ivan Crnojević“ je sinoć na Cetinju u čast 3. juna organizovala obiljžavanje ovog važnog datuma. Ovaj datum zahvaljujući nemaru Skupštine Crne Gore nezauzima mjesto koje mu pripada, i on nažalost nema status državnog praznika. Sa događaja smo poslali poruku da nije dobro što pojedinci zloupotrebljajvaju gusle protiv Crne Gore, i što žele da ih otuđe od nje.
Posebno nas raduje što je cetinjska publika pozitivno reagovala na nastupe mladih guslara koji su uzeli učešće u programu, kao i na zajednički nastup gusala i violine koji su osvirali instrumental pjesme Još ne sviće rujna zora.
Posebno nas raduje što smo imali priliku da prvi put u istoriji naše države organizujemo dorektan prenos događaja u koji je bio posvećen guslama i Crnoj Gori.
Obraćajući se prisutnima predstavnik naše organizacije Aleksandar Damjanović je kazao da iz Prijestonice šaljemo poruku svima onima bez obzira da li nose mantiju ili ne, neće uspjeti u svojoj namjeri da sruše temelje suverenosti Crne Gore. On je istakao značaj predstojećih parlamentarnih izbora i izrazio očekivanje da će na njima Milo Đukanović uspeti da odbrani crnogorsku nezavisnost.
Damjanović je poslao poruku srpskim političarima da borbu naše Vlade za očuvanje zdravlja građana ne politizuju, jer je očigledno da postoji zla namjera da se pošalje poruka šovinizmai razdora između bratskih naroda. On je kazao da je Vlado Crne Gore značajnije očuvanje zdravlja od novca koji možemo prihodovati od turizma.
Predstavnik naše organizacije je apelovao na državne institucije da pojačaju aktivnosti na jačanju crnogorskog kulturnog nasleđa i zaštite gusala kao neizostavnog dijela crnogorske kulture na koju smo ponosni.
Obavješavamo građane Crne Gore da ćemo i u narednim godinama nastaviti sa našom misijom o podizanju svijesti o značaju 3. juna, i afirmaciji gusala kod mladih na kojima počiva njihova budućnost.Zabrinjavajuće je za Crnu Goru da oni koji žele da otmu gusle od naše države organizuju škole guala u kojima učestvuje veliki broj đece.
Crnogorska kulturna mreža se zahvaljuje svim učesnicima programa koji su pokazali da im je stalo do Crne Gore i njenog identiteta.

[top]