07 sep 2023

MINISTARKE ĐUROVIĆ I VLAOVIĆ DA OBJELODANE DA LI JE PO ZAKONU IZDATA DOZVOLA ZA GRADNJU UZ SPOMENIK NA VIRPAZARU

0 Comment

Crnogorska kulturna mreža se 10.jula 2023. godine obratila ministarkama Ani Novaković i Maši Vlaović sa pitanjem, Da li je po zakonu izdata dozvola za gradnju uz spomenik na Virpazaru?
Do današneg dana iz ministarstava na čijim su čelima Novaković i Vlaović nijesmo dobili odgovore, pa smo se odlučili da im pitanje uputimo javno.
Naime, ugostiteljski objekat koji se nalazi neposredno pored ovog važnog spomenika je dogradio prostor uz spomenik i samim tim narušio njegovu autentičnost.
Prilikom izdavanja saglasnosti za nadogradnju objekta nije vođeno računa o zaštiti spomenika, već su se vladini organi više vodili interesima investitera, nego li očuvanjem kulturnog nasleđa.
Onaj ko je izdao dozvolu za gradnju je u ime države Crne Gore i njenih institucija iskazao veliko nepoštovanje prema žrtvama u čast kojih je podignut spomenik, kao i njihovim porodicama.
Iskreno se nadamo da će ministarke Ana Novaković i Maša Vlaović u što kraaćem roku informisati javnost o detaljima ovog skandaloznog slučaja.
Bez obzira kojim političkim subjektima pripadali rukovodioci vladinih organa kada su ovakvi slučajevi u pitanju treba isključivo da vode računa o očuvanju kulturnih dobara Crne Gore.
Odluka da se dozvoli nadogradnja uz jedan od najvažnijih crnogorskih spomenika je skandalozna i zaslužuje osudu i odgovornost odgovornih osoba u državnim organima koji su izdali saglasnot za gradnju.
Iskreno se nadamo da vladini organi u budućnosti neće činiti slične propuste koji narušavaju ugled i izražavaju nepoštovanje prema spomenicima crnogorske kulture i istorije.

[top]