27 okt 2017

MARKOVIĆ DA INTERVENIŠE DA SE CRNOGORCIMA U VRBASU OMOGUĆE USTAVNA PRAVA

0 Comment

 

MARKOVIĆ DA INTERVENIŠE DA SE CRNOGORCIMA U VRBASU OMOGUĆE USTAVNA PRAVA

Crnogorski nacionalni savjet je uputio inicijativu Skupšini opštine Vrbas da se s obzirom da postoje svi zakonski preduslovi u službenu upotrebu uvede crnogorski jezik. Ovo je peti put da se ova inicijativa upućuje, i zbog nepostojanja političke volje nije realizovana.

Imajući u vidu da Crna Gora ima obavezu da pruži podršku crnogorcima širom svijeta, a naročito onima koji žive u Srbiji, jer je tamo naša dijaspora najbrojnija, a zbog veoma loše komunikacije koju imamo sa kabinetom premijera Duška Markovića, koristimo priliku da ga javno pozovemo da se založi da se crnogorcima u Vrbasu omoguće ustavna prava.

Crnogorska zajednica u Srbiji nema status kakav joj po Ustavu pripada, i bilo bi logično da se premijer Marković založi za crnogorce koji žive u Vrbasu.

Nadajući se da premijer Marković redovno čita dnevnu štampu,  nadamo se da će pročitati ovaj naš apel, i da će se sa pozicije na kojoj se nalazi  založiti se da se našim bratstvenicima u Srbiji omoguće ustavna prava.

Čvrsto vjerujemo da  premijeru Markoviću nije u interesu da se crnogorsko ime u Srbiji ugasi, a ukoliko država nastavi da se neodgovorno odnosi prema crnogorcima u Srbiji, izvjesno je da će se to desiti.

Svjedoci smo da, i pored toga što su Srbima u Crnoj Gori sva prava omogućena, visoki državni funkcioneri Republike Srbije korste svaku priliku da se neosnovano oglašavaju tražeći još veća prava za Srbe u Crnoj Gori.

Naša organizacija se više puta obraćala visokim državnim funkcionerima koji su išli u zvaničnu pośetu Republici Srbiji da ukažu na loš položaj crnogorske zajednice. Oni to nijesu uradili, vjerovatno zbog nedostatka hrabrosti, da to izjave u Srbiji. Njihovi sastanci sa predstavnicima crnogorske zajednice su jedino imala marketinški efekat, za njih lično.

Doskorašnje podjele i neslaganja između članova Crnogorskog nacionalnog savjeta su pokazatelj da u Srbiji postoje političke strukture koje permanentno rade na satanizaciji crnogorske zajednice, preko pojedinih članova Crnogorskog nacionalnog savjeta.

 

[top]