26 feb 2018

KULTURA VAŽNA ZA OČUVANJE IDENTITETA CRNOGORACA U NJEMAČKOJ

0 Comment

 

KULTURA VAŽNA ZA OČUVANJE IDENTITETA CRNOGORACA U NJEMAČKOJ

.

U prostorijama ambasade Crne Gore u Berlinu je organizovan sastanak predstavnika udruženja crnogoraca iz Njemačke i predśednika naše organizacije Aleksandra Damjanovića, kojem su prisustvovali predstavnici ambasade – gospoda Hamdi Hasani i Marko Stevanović. Tema razgovora je bila očuvanje crnogorskog kulturnog nasleđa i identiteta u Njemačkoj, u kojoj živi oko dvadesetjedna hiljada crnogoraca.

Predstavnici udruženja upoznali su našeg predstavnika sa do sada realizovanim aktivnostima i projektima, kao i aktivnostima ostalih udruženja čiji predstavnici nijesu mogli biti prisutni zbog udaljenosti Berlina od gradova u kojima žive i rade.

Oni su iskazali spremnost da partnerski sa Crnogorkom kulturnom mrežom organizuju kulturne događaje koji će doprinijeti jačanju crnogorskog identiteta i očuvanju kulturnog nasleđa.

Predstavnici udruženja su izrazili zadovoljstvo dobrom saradnjim koju imaju sa ambasadom i Upravom za dijasporu, istakli su da pomno prate dešavanja u Crnoj Gori i iskazali radost zbog napretka  koji postiže Crna Gora.

Predśednik naše organizacije Aleksandar Damjanović je izrazio zahvalnost svim predstavnicima crnogorske zajednice za doprinos koji su dali obnovi crnogorske suverenosti, i zahvalio im jer pored uobičajnih svakodnevnih obaveza nalaze vremena da se bave radom svojih udruženja. On je istakao da je veoma važno da crnogorska zajednica u Njemačkoj godišnje organizuje makar jedan događaj po kojem će biti prepoznatljiva u  Njemačkoj, kao ostale  manjinske zajednice.

Damjanović je apelovao na predstavnike udruženja da je, radi očuvanja crnogorskog imena, veoma važno da se potrude da u rad svojih udruženja uključe što više mladih.

Damjanović je izrazio spremnost naše organizacije da pruži podršku crnogorskoj zajednici u da se organizuje manifestacija Dani Crne Gore u Njemačkoj, koja bi postala tradicionalna, i po kojoj bi naša zajednica postala prepoznatljiva. Kroz ovu manifestaciju svoj interes bi imala i njihova matica Crna Gora koja bi tom prilikom mogla predstaviti svoje turističke i privredne potencijale.

Naša organizacija očekuje da će pomenuta manifestacija uz koordinaciju ambasade ove ili naredne godine biti realizovana.

[top]