20 avg 2021

IMA LI CANU STAV POVODOM JOANIKIJEVOG USTOLIČENJA?

0 Comment
Ustoličenje vladike Srpske pravoslavne crkve Joanikija Mićovića koje je planirano 5.septembra na Cetinju je događaj koji je podijelio Crnu Goru o kojem nažalost CANU nema stav.
Ni sama činjenica da pomenuti događaj u koliko se desi na tronu Svetog Petra Cetinjskog će ukaljati obraz Crnoj Gori za akademike iz ove institucije nije bio povod da se probude iz dubokok sna u kojem su odavno utonuli.
Ovakav gest ove naučne institucije nije ništa novo jer im ovo nije prvi put da ostaju nijemi za pitanja koja su od velikog značaja za obraz države kojoj nažalost ne služe.
Lično nijesam začunjen ovim sramnim gestom akademika  iz CANU jer je po svemu sudeći većem broju njih mjerilo patriotizma prema državi mjesečna apanaža koju od nje dobijaju.
Izgleda da je akademicima “korito prelilo” pa ih nijedan povod koji je vezan za  Crnu Goru ne može podstaći da izneseći  svoj  stav  i podignu glas.
Svima nam je jasno da ova “ naučna” institucija odavno nije crnogorska i da ona nikome ne služi osim njenim članovima da organizuju uzaludne beśede od prvog do prvog u mjesecu čekajući mjesečne apanaže.
Jubilej 50. godina od osnivanja CANU treba da bude povod da se ova sramna institucija  ugasi i da se organizuje javno spaljivanje djela koja su ona i njeni akademici objavili.
Ispostavilo se da je ulaganje vlade  u ovu naučnu instituciju imalo isti efekat kao kada se  novac ulaže u poker aparat krajnji rezultat je siguran gubitak.
Na kraju završiću sa narodnim izrekom koja se koristi kad  je ono što čujemo ili gledamo jadno “ da nije smiješno bilo bi tužno”.
[top]