31 dec 2018

HVALA POSLANIKU POPOVIĆU ŠTO NIJE PODRŽAO POKUŠAJ PONIŽAVANJA CRNOGORSKE ZASTAVE

0 Comment

 

HVALA POSLANIKU POPOVIĆU ŠTO NIJE PODRŽAO POKUŠAJ PONIŽAVANJA CRNOGORSKE ZASTAVE

Crnogorska kulturna mreža se zahvaljuje poslaniku Liberalne partije Andriji Popoviću što nije podržao izmjene i dopune  Zakona o javnom redu i miru, kojim je između ostalog bilo predviđeno da je dozvoljeno isticanje zastava druge države, što je ponižavanje crnogorske zastave i obesmišljavanje Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti.

Potpredśednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu je predložio amandman koji narušava ugled države i njenih simbola, a da stvar bude još žalosnija za njega je dobio podršku dijela poslanika koji sačinjavaju skupštinsku većinu.

Posebno nas brine da je štetni amandman postao sastavni dio Vladinog prijedloga Zakona, za šta zahvaljjući odsustvu potpredśednika Skupštine Branimira Gvozdenovića i prisebnosti poslanika Andrije Popovića nije bilo većine.

Neshvatljivo je da Vlada podržava amandmane koji su usmjereni protiv crnogorskog identoteta, i koji narušavaju ugled Crne Gore. Još jednom se ispostavilo da iz Vlade dolaze prijedlozi koji nijesu dobri po državne simbole, što se naročito moglo viđeti u prijedlozima  amandmana na izmjene i dopune Zakona o državnim sibolima i Danu državnosti.

Naša organizacija je prijedlozima amandmana na izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti koji smo dostavili poslanicima predložila da je dozvoljeno isticanje zastava drugih država uz isticanje crnogorske zastave.

Smatramo da je nepimjereno praviti građanski koncept države na štetu crnogoraca i crnogorskog identiteta, što je nažalost sve češće slučaj.Ako su Albanci 2006. godine podržali obnovu suverenosti Crne Gore, ne znači da danas treba da im se prave ustupci koji nanose štetu državnom identitetu.

Godina koju ispraćamo je bila izuzetno loša po crnogorski identite, ostaće upamćena po tome što državne institucije nijesu uspjele da zabrane obilježavanje stogodišnjice sramne Podgoričke skupštine.

Kao što smo i mnogo puta do sada kazali  Crnoj Gori predstoji velika borba za očuvanje tekovina 21. maja i jačanju državnog identiteta.

 

 

[top]