03 jun 2019

GUSLARSKO VEČE U ČAST 3. JUNA

0 Comment

GUSLARSKO VEČE U ČAST 3. JUNA

Nakon veličanstvene proslave Dana nezavisnosti,  koju smo upriličili na Cetinju i u Podgorici  naša organizacija priprema obilježavanje još jednog važnog datuma  crnogorske istorije 3. juna, dana kada je Skupština Crne Gore usvojila Deklaraciju o nezavisnosti naše države. Ovo će biti prvi put da se u Prijestonici  organizuje obilježavanje pomenutog datuma  što je za našu organizaciju velika obaveza.

Na Cetinju u kongresnoj sali hotela Grand sa početkom od 20 ura u saradnji sa udruženjem guslara “ Sveti Ivan Crnojević” organizujemo guslarsko veče pod sloganom  “Tamo đe se gusle čuju”  kojim želimo da ukažemo na značaj gusala kao neizostavnog dijela crnogorskog kulturnog nasleđa. Gusle su  nas vazda sabirale da nas podśete na slavnu prošlost i kada smo gubili i kada smo pobjeđivali. Po istraživanju etnomuzikologa gusle pokazuju vokalnu tradiciju Crne Gore.

Iz naučnog stanovišta proizilazi da ne postoji narod u svijetu kome je jedan instrument utkan u kulturu i tradiciju kao što su to gusle kod crnogoraca.

Nažalost danas gusle preživljavaju najteži period od svog nastanka što je poražavajuće za samu državu.

Znajući da su gusle kroz istoriju bili svetionik crnogorske slobode one zaslužuju više pažnje i poštovanja od nadležnih državnih institucija kao i svakog građanina Crne Gore.

Imajući u vidu značaj datuma koji obilježavamo odlučili smo se da osmislimo program koji će biti prvenstveno posvećen guslama.

 

Pozivamo sve ljubitelje ovog drevnog instrumenta da dođu u Prijestonicu i prisustvuju programu koji smo upriličili u čast 3. juna i gusala.

[top]