13 nov 2022

GUSLARSKA PJESMA NJEGOŠ CRNOGORSKI POKLON GENERACIJAMA KOJE DOLAZE

0 Comment
Crnogorska kulturna mreža u čast 13. novembra generacijama koje dolaze poklanja guslarsku pjesmu Njegoš crnogorski.
Tekst pjesme je pisao Maksim Filipović iz Crvene lokve, izvodi je guslar sa Cetinja Stefan Marković, dok je producent Aleksandar Damjanović.
Kadrovi za tv spot su snimani kod Njegoševe rodne kuće na Njegušima i ispred  Biljarde. Prilikom rada na ovom projektu smo se isključivo rukovodili istorijiskim činjenicama, jer smo željeli da Njegoša sačuvamo od zloupotrebe i otimanja od Crne Gore.
Odlučili smo se da ovaj projekat realizujemo uz gusle, jer su one kroz istoriju bile jedini mediji preko kojeg su se prepričavali značajni događaji crnogorske istorije  i čuvali od zaborava.
Nakon preslušavanja pjesme svakom slušaocu, čak i onim zlonamjernicima će biti jasto šta je bio Njegoš i kome je pripadao.
U pjesmi se jasno govori đe je Njehoš rođen, ko su mu bili preci, đe se zamonašio,ko mu je branio da ulazi u crkve i manastire i kako se izjašnjavao.
Vjerujemo da će zahvaljujući istorijskim činjenicama i ovoj pjesmi generacije koje dolaze znati ko je bio i kome je pripadao Njegoš crnogorski.
Ovu pjesmu želimo da ostavimo kao živi spomenik u amanet generacijama koje dolaze, da ne podlegnu fabrikovanim lažima, koje imaju za cilj da Petra II Petrovića otuđe i otmu od Crne Gore.
Zahvaljujući nemaru crnogorskih institucija kulture danas se Njegoš i njegova djela zloupotrebljavaju i pokušavaju oteti od Crne Gore i predstaviti ga onako što on nikad nije bio.
Ovaj za Crnu Goru važan projekat, je još jedan u nizu skromnih doprinosa koji naša organizacija daje očuvanju crnogorskog kulturnog nasleđa.
Posebno smo zadovoljni što smo  kroz ovaj projekat uspjeli da gusle izdignemo u produkcijskom smislu na još veći nivo.
Ovu priliku koristimo da se zahvalimo timu koji je učestvovao u stvaranju pjesme  posvećene Crnogorskom vladaru i pjesniku Petru II Petroviću Njegošu.
Na kraju apelujemo na institucije kulture da se okanu šminkanja kulture i populizma, već da počnu ozbiljno da rade na očuvanju kulturnog identiteta Crne Gore.
[top]