17 mar 2021

DRAGOLJUB ĐURIČIČ ZASLUŽIO DA MU ODAJU POČAST CRNA GORA I CETINJE

0 Comment
Smrću Dragoljuba Đuričića Crna Gora i njegovo  rodno Cetinje su izgubili velikog umjetnika i kulturnog radnika koji je svuda sa ponosom isticao da je Crnogorac.
 Đuričić je jedan od rijetkih crnogorskih umjetnika koji je živio u Srbiji koji je odolio pritiscima srpske službe da ne govori ružno o Crnoj Gori.
Za vrijeme svog života Dragoljub je osnovao u svojim rodnim Cucama festival Cucka jeka koji nažalost nije  zaživio jer nije imao adekvatnu podršku i razumijevanje.
Festivali iz Srbije su dobijali podršku dok Dragoljubova Cucka jeka je dobijala mrvice od kojih nije mogla preživjeti.
Nedavno su se Cetinje i Crna Gora oprostili od Đoleta Balaševića čak je gradonačelnik Podgorice obavijestio javnost da će grad na čijem je čelu dobiti park koji će nositi ime srpskog kantautora.
Nažalos od  Dragoljuba osim telegrama  visokih državnih funkcionera se nijesmo oprostili kako je zaslužio.
Pitamo se da li je Crnoj Gori uz svo dužno poštovanje Đoleta Balaševića bliži on koji je rođen u  Vojvodini ili Dragoljub Đuričić koji je rođen u Katunskoj nahiji?
Dragoljub je svojim radom i djelima zaslužio da mu Crna Gora i Cetinje odaju počast i iskažu visoko poštovanje.
Naša organizacija će gradonačelniku Cetinja Aleksandru Kašćelanu uputiti inicijativu da u Prijestonici Dragoljub dobije spomenik  ili park koji će nositi njegovo ime.
Nadamo se da će gradonačelnik Kašćelan kao odgovoran čovjek shvatiti značaj iskazivanja poštovanja prema liku i djelu Dragoljuba Đuričića.
Na kraju pitamo se da li je Dragoljub trebalo da umre da bi smo bili svjesni njegove veličine i zašto nam je tuđe bliže od svoga?
[top]