11 dec 2023

DAMJANOVIĆ UPUTIO PREMIJERU SPAJIĆU INICIJATIVU DA VLADA SUFINASIRA BORAVAK ĐECE U PRIVATNIM VRTIĆIMA

0 Comment
Aleksandar Damjanović je uputio inicijativu premijeru Milojku Spajiću da Vlada budžetom za 2024, godinu predvidi sufinasiranje boravka đece u privatnim predškolskim ustanovama.
Ovo pravo bi đeca ostvarila uz potvrdu da nema mjesta u pripadajućem vrtiću koji je u vlasništvu države.
Naime manje više i većem broju državnih vrtića je prebukiran broj đece, pa vaspitači rade sa dosta većim brojem đece od propisanog.
Zbog prebukiranost vrtića u vlasništvu države đeca ne dobijaju kvalitetnu ualugu, dok su ustanove otežano funkcionišu.
Očekujem da će premijer Milojko Spajić zajedno sa Ministarstvom prosvjete ozbiljno razmotriti ovu ideju, kao i da će njena realizacija krenuti od
1.septembra 2024.godine.
Takođe se nadam da će premijer uvesti praksu da i mi građani pored punjenja državnog budžeta učestvujemo u njegovom kreiranju.
Poražavajuće je da nijedan direktor predškolkih ustanova, niti ministar prosvjete u minulom periodu nije ukazao na ovaj gorući problem.
Vlada ima obavežu bez obzira ko bio na njenom čelu da permanentno radi na stvaranju što kvalitetnijih uslova za boravak đece u predškolskim i školskim ustanovama.
Budućnost Crne Gore počiva na mladima, pa samim tim državne institucije imaju  obavezu da im stvore što kvalitetnije uslove za školovanje.
[top]