04 maj 2018

DA JE VJEČNA CRNA GORA VIŠE JE OD STIHA

0 Comment

 

DA JE VJEČNA CRNA GORA VIŠE JE OD STIHA

Da je vječna Crna Gora više je od stiha je slogan ovogodišnje proslave Dana nezavisnosti Crne Gore. Logo koji će se koristiti za vizuelni identitet  je osmislila poznata crnogorska dizajnerka Ana Matić.

Ovim sloganom želimo da ukažemo da temelji Crne Gore ni nakon 12. godina od obnove suverenosti     još uvijek nijesu vječni.

Zadnji stih iz četvrte strofe himne “Da je vječna Crna Gora” se od strane političara češće izgovara kao fraza, dok na djelima imamo sasvim drugačiju sliku. Ovaj veliki praznik je kod većeg dijela građana prepoznatljiv kao neradni dan, dok se državne institucije  prema njemu  ne odnose na način kako bi to trebalo.

Naša obaveza je da jačanjem ovog datuma pokušamo  probuditi  svijest kod građana i državnih institucija o njegovom značaju. Bez jačanja tekovina 21. maja, temelji Crne Gore ne mogu biti vječni.

Smatramo da ovaj važan datum naše istorije treba da slave svi građani bez obzira na vjereru, naciju, boju kože i političko opredjeljenje. 21. maja 2006.godine kada je Crna Gora nakon 88 godina na referendumu obnovila svoju nezavisnost, stekli su se uslovi da se pod naš krov vrate sve one odlutale i izgubljene identiteske vrijednosti.

Ideja nam je da se ovogodišnje obilježavanje Dana nezavisnosti organizuje u više crnogorskih gradova, kako bi smo ovom važnom datumu što više dali na značaju.

Naša organizacija se obratila premijeru Dušku Markoviću sa pozivom da Vlada podrži organizaciju ovogodišnjeg obilježavanja Dan nezavisnosti.Od odgovora gospodina Markovića  će zavisiti u kojem obimu ćemo organizovati proslave.

 

Nadamo se da će Vlada, kao i ostale državne institucije  ove godine prepoznati značaj narodnih proslava Dana nezavisnoti i pružiti podršku organizaciji.

 

 

 

 

 

[top]