12 jul 2018

CRNOGORSKO KULTURNO VEČE U ČAST 13. JULA NA TRGU U NOVOM SADU

0 Comment

CRNOGORSKO KULTURNO VEČE U ČAST 13. JULA  NA TRGU U NOVOM SADU

Tradicionalno šestu godinu za redom u čast 13. jula Dana državnosti Crne Gore, naša organizacija  pripremama organizaciju Crnogorske kulturne večeri, za naše brastvenike u Republici Srbiji.Ovogodišnji projekat koji se održava na Trgu Slobode u Novom Sadu  organizujemo u saradnji sa Udruzenjem crnogoraca Novog Sada.

Ovom večeri koja je najmasovniji događaj crnogorske zajednice izvan njenih granica,  želimo da pošaljemo poruku svim Crnogorcima, ma đe bili, kao i svim bratskim dražavama i narodima, da proslavom našeg Dana državnosti odajemo priznanje, ali i ističemo naš antifašistički i slobodarski duh, i slavimo hrabrost i pregnuće kojim smo, zajedno sa ostalima, sredinom prošlog vijeka stali na put najvećoj pošasti u novijoj istoriji civilizacije.

Uistinu, 13. jul je dan kada smo stali u odbranu svoje časti i slobode, ali i u odbranu same civilizovanosti. To je onaj datum kada su Crnogorci zadivili planetu i sa 30 000 ustanika srčano udarili na gvozdenu silu od koje su ustuknule i klekle neke od najvećih svjetskih sila i bezpogovorno stavile jaram potlačenosti. Tada je veliki francuski intelektualac Žan Pol Srtr uzviknuo da je Crna Gora najsvjetliji primjer slobodne Evrope.

Vjerujemo da su kulturne manifestacije i događaji jedan od najboljih načina da naše nasljeđe i naša dobronamjernost nađu put do svih naroda i narodnosti u regionu i šire, jer je Trinaesti jul utkan u crnogorsko biće kao jedan od najznačajnijih datuma naše istorije, pa stoga zavređuje da ga obilježimo sa posebnim ponosom, kao dug onim slobodarima, koji su za generacije prije nas, za nas same i za generacije koje će doći, svojom žrtvom stvorili budućnost.

Odlučili smo da ovogodišnje Crnogorsko kulturno veče organizujemo za naše bratstvenike, koji žive u Novom Sadu, vojvođanskoj prijestonici, koja se ima neraskidive veze sa Crnom Gorom, prije svega kao dobar domaćin i dom hiljadama Crnogoraca, a potom što sa našom zemljom dijeli najveće vrijednosti multikonfesionalnosti, multietničosti i multkulturalnosti.

Navedeni projekat je koncipiran kao poklon Crnogorske zajednice grašanima Srbije I gradu Novom Sadu koji je prijestonica srpske kulture.

Imajući u vidu sve navedeno – Crnogorsko kulturno veče prevashodno ima za cilj promociju crnogorske kulture, kao i crnogorskih prava  i običaja. Vjerujemo da će  proslava Dana crnogorske državnosti, biti proslavljena  na način kako  dolikuje Crnogorcima, pa u skladu sa tim ovaj jubilej zamišljen kao veliko okupljanje građana, nastupi guslara, kulturno-umjetničkog društva, glumaca, pjevača, sa prepoznatljivim tradicionalnim repertoarom, i veliki koncert  Željka Samardžića. Specijalni gosti događaja će biti Tamburaški orkestar RTV.

.

 

[top]