31 okt 2021

CRNOGORSKA CRKVA OBILJEŽAVA DAN OBNOVE U NIKAD TEŽOJ SITUACIJI

0 Comment
Crnogorska pravoslavna crkva danas u nikad težoj situaciji obilježava Dan obnove i dva velika sveca Svetog apostola i jevandjelistu Luku  i Svetog Petra Cetinjskog.
Danas sveštenstvo CPC ne može da služi svetu liturgiju u Cetinjskom manastiru pored moštiju Svetog Petra Cetinjskog jer je okupiran od strane SPC.
Od formiranja nove apostolske Vlade počinje golgota za CPC vjersku zajednicu nacionalnih Crnogoraca.
Premijer Zdravko Krivokapić odnosom prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi bruka  svoje pretke iz Cuca koji su bili njeni poštovaoci i vjernici.
Ministar Milojko  Spajić koga su “ donijele rode na funkciju” iz  budžeta uskraćuje izdvajanja za rad i djelovanje CPC  koja redovno dobijaju ostale vjerske zajednice.
Dok sveštenstvo SPC koje je većinski iz drugih država došlo u Crnu Goru djeluje i radi u luksuznim uslovima sveštenici Crnogorske pravoslavne crkve jedva sastavljaju kraj sa krajem i vode borbu da li će imati tamjana i svijeća da služe liturgije.
Od Crne Gore se otimaju svetinje koje su nekad  pripadale CPC i vlasništvo se prenosi na Srpsku pravoslavnu crkvu koja na njih ne polaže pravo svojine.
Situacija u kojoj se danas nalazi Crnogorska pravoslavna  crkva treba da služi na sramotu svima nama, a najviše antidržavnoj “ pokojnoj” vladi koja samo slijepo služi interesima Srpske pravoslavne crkve.
Preživjela je Crkva nacionalnih Crnogoraca i gore okupatore od aktuelne izvršne vlasti tako da sam siguran da će ona uskoro dobiti mjesto koje joj je pripadalo do trenutka kad je regent Aleksandar Karađorđević objelodanio ukaz o njenom ukidanju.
Na kraju ostaje mi nejasno kako Crnogorski  svjetovni poglavar Cetinjske mitropolije Sveti Petar Cetinjski po tvrdnjama Srpske pravoslavne crkve može biti samo njihov svetitelj?
[top]