25 feb 2011

ČlANOVI KOMISIJE SEBI DODJELJIVALI SREDSTVA

0 Comment

Nepotizam i rad u sopstvenom interesu obilježili raspodjelu dijela prihoda  od igara na sreću

ČlANOVI KOMISIJE SEBI DODJELJIVALI SREDSTVA

I pored, sigurni smo poštene namjere ljudi iz Ministarstva finansija koji su bili zaduženi za sprovođenje podjele sredstava dijela prihoda od igara na sreću,članovi komisije koji dolaze iz nevladinog  sektora su ponovo omanuli na svom poslu. Organizacijama Iz kojih dolaze i onima sa kojima se privatno druže dodjeljivali desetine hiljada eura. Što je relevantan pokazatelj da je u radu komisije bilo nepotizma,rada usopstvenom interesu i možda čak korupcije.

Takođe rezultati pokazuju da je veliki broj nevladinih organizacija za koje javnost nikada nije čula,sigurnim ženskim kućama koje ne postoje , čak i onih  koje postoje samo na papiru i nemaju svoje  prostorije,  dobile su pozamašna sredstva što je direktno u suprotnosti sa propisanom procedurom.

Iz Odluke o raspodjeli se može zaključiti da su  političke partije i pojedini mediji, određen broj D.O.O  koji prilikom svake  raspodjele dobijaju novac, imali veliki uticaj u način raspodjele. Kako drugacije objasniti da jedan mediji ( ili bolje reci jedan covjek) svake godine dobija  ogromna sredstva za radiske emisije.

Ovaj konkurs je obilježio i veliki broj nepravilnosti kao što su: probijanje roka za objavljivanje rezultata,donošenje novih uslova  nakon što je objavljen konkurs, neujednačen kriterijum prilikom raspodjele sredstava, neki projekti su podržavani u cjelokupnom izosu a neki samo djelimično itd, itd.

Svi koji smo u NVO  sektoru znamo kakva su lobiranja bila za predlaganje predstavnika našeg sektora u Komisiji za raspodjelu sredstava.Nažalost da je i dalje jedini motiv kolega iz NVO u komisiji veoma laka mogućnost da se obezbijede sredstva za koje niko ne pita đe su utrošena.

Vladina kancelarija za saradnju sa nevladinim sektorom svoj posao ne obavlja kako treba,što je potvrdila i ova raspodjela.

Crnogorska kulturna mreža je aplicirala na pomenutom konkursu sa projektom My love Montenegro –POŠTUJUĆI DRŽAVNE SIMBOLE POŠTUJEŠ SEBE! Planirano je bilo da se projekat sprovede u srednjim školama u trinaest  crnogorskih gradova .Cilj projekta je da se srednjoškolci bliže upoznaju sa Državnim simbolima i značajem poštovanja i uvažavanja države.

Šira javnostkoja je imala priliku da se upozna sa akcijom MY LOVE MONTENEGRO  koja  je sproveden u srednjim srednjih školama  u gradovima:Nikšiću,Šavniku,Žablajku,Bijelom Polju,Glavnom gradu i Prijestonici,njenim kvalitetom i rezultatima.

Smatramo da veći dio članova ove komisije iz oblasti Vaninstitucionalno obrazovanje nije bio opoziciono i prosppski orjentisan naš projekat bi sigurno bio podržan.

Bez obzira što naš projekat nije dobio podršku mi ćemo shodno svojim mogućnostima pomenuti projekat djelimično realizovati.Ovaka nepoštena raspodjela sredstava nas neće obeshrabriti u našoj misiji edukaciji građana da svi prihvatimo Crnu Goru kao svoju državu.

Javnosti se nijesmo obratili da bi smo izrazili žaljenje što naš projekat nije špodržan već da ukažemo na mnogobrojne nepravilnosti u raspodjeli.

CRNOGORSKA KULTURNA MREŽA NE TRAŽI PONIŠTENJE ODLUKE VEĆ ZAHTIJEVAMO DA NAREDNE GODINE NVO ORGANIZACIJE KOJE IMAJU SVOJE ČLANOVE U KOMISIJI ZA RASPODJELU NEMAJU PRAVO APLICIRANJA NA KONKURSU, KAO I DA SE OGRANIČI IMAKSIMALNI IZNOS KOLIKO JEDNA ORGANIZACIJA MOŽE DA POTRAŽUJE OD KOMISIJE ZA SVOJ PROJEKAT.

[top]