16 jan 2020

AUTOPUT DA NOSI IME 21 MAJ

0 Comment

AUTOPUT DA NOSI IME 21 MAJ

 

Crnogorska kulturna mreza je uputila inicijativu premijeru Dušku Markoviću  da autoput Bar Boljare nosi ime 21. maj po najznačajnijem datumu novije crnogorske istorije.

Autoput prema Republici Srbiji je najznačajniji projekat koji se realizuje u našoj drzavi od obnove nezavisnosti 2006. godine, a 21. maj je vazan datum za dvije drzave koje povezuje, jer su one tog dana obnovile svoju nezavisnost, pa samim tim simbolički bi bilo lijepo da on nosi ime ovog vaznog datuma.

Sigurni smo da bi građanima Republike Srbije bilo zadovoljstvo da kada putuju kroz našu drzavu se voze putem koji nosi ime po datumu kojeg je njihova drzava postala nezaisna.

Vje rujemo da će  lično premijeru Markoviću  biti zadovoljstvo kada bude putovao u svoj rodni Mojkovac putuje putem koji nosi ime 21. maj, kao I ostalim političarima iz  sjevernog dijela Crne Gore.

Nazalost do sada ideje koje su se odnosile na jačanje 21. maja, a koje smo upućivali Vladi Crne Gore nijesu nailazile na odobravanje. Podsjećamo  da smo u više navrata Vladi upućivali inicija tivu da Aerodrom Podgorica promijeni ime u Aerodrom 21. maj, nazalost do sada ona nije prihvaćena, niti razmatrana.

Sa zadovoljstvom zelimo da istaknemo da je Podgorica na našu inicijativu dobila bulevar k oji nosi ime ovog vaznog datuma, a nadamo se da će Pljevlja, Bijelo Polje i Petnjica u narednom period uavžiti naše inicijative da ulice u njihovim gradovima nose ime ovog velikog datuma za Crnu Goru.

Najnovija dešavanja koja su izazvana usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovjesti su nam pokazala koliko je vazno jačanje tekovina 21. maja i svega onoga što iz njih proizilazi. U narednom periodu nam predstoji velika borba da temelje Crne Gore učinimo vječnim, i da oni više nikad ne zavise od rezultata parlamentarnih izbora.

Vlada Crne Gore će u narednom period morati napraviti jasnu strategiju za očuvanje drzavnog identiteta pred naletima šovinističkih napada kojima je izlozen. Posebno se mora voditi računa o edukaciji mladih na odnos prema drzavi i drzavnim simbolima.

Ministarstvo kulture će umjesto što se bavi organizaciom zurki elektronske muzike morati ozbiljno da se pozabavi očuvanjem kulturnog identiteta naše dršave i njegovom zaštitom od otuđenja.

[top]