27 mar 2019

APELUJEMO NA MILA ĐUKANOVIĆA DA SE UKLJUČI U DONOŠENJE ZAKONA O DRŽAVNIM SIMBOLIMA

0 Comment

APELUJEMO NA MILA ĐUKANOVIĆA DA SE UKLJUČI U DONOŠENJE ZAKONA O DRŽAVNIM SIMBOLIMA

 

Kao što je crnogorska javnost upoznata 1. aprila 2019. godine će se na plenumu Skupštine Crne Gore naći prijedlog izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti koji je predložila Vlada Crne Gore.

Ono što je zabrinjavajuće jeste da amandmani koje je Vlada predložila nijesu usklađeni sa Ustavom i nijesu u saglasnosti sa zakonom o Državnim i drugim praznicima.

Naša organizacija je u više navrata ukazivala da predloženi amandmani nijesu dobri, i da ih treba dopuniti.

Tražili smo sastanak sa Predśednikom Vlade gospodinom Duškom Markovićem na kome bismo ga upoznali sa nedostacima Vladinih prijedloga, kao i sa amandmanima koje smo uputili svim poslanicima u crnogorskom Parlamentu, ali nažalost do sastanka nije došlo.

Izbjegavanje razgovora na ovu temu dovodi nas do zaključka da Vladi nije u interesu da se dobije Zakon koji više neće ostavljati prostora za zloupotrebu Državnih simbola i njihovo nepoštovanje. Takođe, vjerovatno Vladi ne odgovara da se njeni namještenici i visoki državni funkcioneri za prekršaje oštrije sankcionišu nego obični građani, što je našim amandmanima predviđeno.

Znajući da poslanici nijesu spremni da preuzmu ličnu odgovornost, i preinače vladine prijedloge, nije za očekivati da će poslanici prihvatiti naše amandmane, koji bi doprinijeli jačanju državnih simbola.

Imajuči u vidu da odluka o Zakonu koji ćemo dobiti u najvećoj mjeri zavisi od poslanika DPS-a pozivamo Predśednika ove partije  Mila Đukanovića da se kod poslanika njegove partije lično založi da se odgovorno pristupi Izmjeni i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti.

Izražavamo očekivanje da će Predśednik Đukanović, kao odgovoran čovjek, prepoznati značaj naše molbe i svojim autoritetom doprinijeti da Crna Gora dobije kvalitetan Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti.

 

[top]