05 apr 2022

CKM uputila prijedlog da Predśednik Milo Đukanović posthumno odlikuje Merimu Njegomir

0 Comment

             

 

                   Predṥednik, gospodin Milo Đukanović

Predmet: Prijedlog za postuhmo odlikovanje Merime Njegomir

Uvaženi gospodine Đukanoviću,

Obraćamo Vam se sa inicijativom da posthumno odlikujete estradnu umjetnicu Merimu Njegomir koja je dala veliki doprinos očuvanju  crnogorske izvorne muzike .

Merima Njegomir je snimanjem dva albuma crnogorskih pjesama kao i veliki komercijalni hit Ivanova Korita.Takođe Merima ima snimljeno nekoliko desetina arhivskih snimaka izvornih crnogorskih pjesama za radio stanice eks-yu čime je dala nemjerljiv odnos afirmaciji crnogorske tradicionalne muzike.

Ona  je tokom svoje bogate karijere održala veliki broj koncerata širom naše države gdje je uvijek bila rado viđena. Njeni koncerti su imali poseban akcenat na crnogorsku tradicionalnu muziku.

Merima Njegomir je crnogorske izvorne pjesme izvodila iz duše i srca u šta smo se svi koji smo prisustvovali njenim nastupima imali priliku da se uvjerimo. Svojim odnosom koji je javno isticala prema našoj državi je zaslužila da je Crna Gora vječno pamti.

I ako nije rođena u Crnoj Gori uvijek je sa ponosom javno isticala da ima crnogorsko državljanstvo.

Ona je posebno u svojim javnim nastupima iskazivala visoko poštovanje prema našoj državi, i često zbog toga bila meta napada srpske javnosti.

Iz svega navedenog vjerujemo se da ćete uvažiti naš prijedlog i posthumnim odlikovanjem  u ime svih građana Crne Gore iskazati poštovanje prema liku i djelu Merime Njegomir.

U nadi da ćete uvažiti naš prijedlog, srdačno Vas pozdravljamo.

S poštovanjem

Aleksandar Damjanović

Predśednik

[top]