10 jan 2018

2017 GODINA LOŠA ZA CRNOGORSKI IDENTITET I MLADE

0 Comment

              

                        2017 GODINA LOŠA ZA  CRNOGORSKI IDENTITET  I MLADE 

 

Protekla 2017. godina se može okarakterisati kao veoma loša godina za crnogorski identitet i za poboljšanje položaja mladih.

Vlada Crne Gore nije radila na jačanju tekovina 21. maja, kao  na izgrađivanju kulta crnogorske zastave. Državne institucije svojim radom nijesu doprinijeli podizanju stepena povjerenja građanja u njihov rad, samim tim u instituciju države.

Vrhovno državno tužilaštvo je kontraverznim odlukama u predmetu „Držani udar“ koje su se odnosile na lidere Demokratskog fronta za neodređivanje pritvora poslalo jasnu poruku građanima da svi nijesu jednaki pred zakonom.

Posebno poražavajuće za državu i za sve vjernike Crnogorske pravoslavne crkve je zabrana vršenja službe crnogorskom svještensvu u sahralnim objektima koji su u vlasništvu države, od strane MUP-a.

Takođe poražavajuće je da se niko od visokih državnih funkcionera nije oglasio da osudi organizaciju obilježavanja 99 godina od održavanja sramne Podgoričke skupštine.

Kada je u pitanju odnos prema mladima i on nije na zavidnom nivou. Političari, naročito oni iz opozicije su konstantno vrijeme trošili pričajući o nekakvoj političkoj krizi, umjesto da govore o nedostatku radnih mjesta za mlade, i pravljenju boljeg ambijenta za njih. U opštinama Budva, Kotor i Herceg Novi su bila evidentna partiska zapošljavanja.

Vladina resorna ministarstva, izuzimajući Ministasrtvo poljoprivrede i ruralnog razvoja koje je u prethodnoj godini jedino dalo konkretne rezultate kada je u pitanju pružanje podrške mladima i otvaranje novih radnih mjesta, nijesu postigla željene rezultate. Posebno je upitan razultat ministarsva ekonomije koje jeftinim marketinškim trikovima zvanim „Biznis karavan“pokušava javnosti zamazati oči pred stvarnošću.

Iz navedenih primjera se može konstatovati da  nam predstoji velika borba i rad na jačanju crnogorskog identiteta,koji je emigrant u Crnoj Gori. Državnim institucijama predstoji veliki rad na poboljšanju  statusa mladih, i  pravljenju ambijenta za otvaranju novih radnih mjesta za njih.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

[top]