01 feb 2017

SKUPŠTINA PERMANENTNO POKAZUJE NEODGOVORNOST PREMA CRNOGORSKOM JEZIKU

0 Comment

 

       SKUPŠTINA PERMANENTNO POKAZUJE NEODGOVORNOST PREMA CRNOGORSKOM JEZIKU

 

Izbacanjem jotovane varijante crnogorskog jezika iz zvanične upotrebe  Skupština Crne Gore je još jednom pokazala neodgovoran odnos prema crnogorskom identitetu. Ovaj gest  Skupštine je pokazatelj da za njih nažalost izvorni crnogorski jezik nema  značaj.

Ovakav potez odgovornih ljudi  iz Skupštine je pokazatelj da ni nakon deceniju od obnove suverenosti još nije sazrela svijest o odnosu prema crnogorskom identitetu, u ovom slučaju jeziku.

Mogućnost upotrebe dubleta u pravopisu crnogorskog jezika se u praksi pokazala  loša, tačnije pogubno utiče na izvorni crnogorski jezik.  Takođe ovaj sramni gest je pokazatelj da odnos prema crnogorskom identitetu nije izgrađen već on zavisi od volje pojedinaca, u ovom slučaju predśednika Skupštine.

Da se kojim slučajem ovakvo nešto desilo u Srbiji ili Hrvatskoj cjelokupna skupštinska administracija bi bila linčovana od strane građana. Pošto Crna Gora nije država u kojoj postoji patriotski odnos prema jeziku i identitetu, ovakv sraman i bezobrazan potez ljudi iz Skupštine Crne Gore će proći nesankcionisan.

Ovo nije prvi put da se Skupština naše države neodgovorno odnosi prema crnogorskom identitetu, i prema instituciji države. Pośetimo se samo slučajeva bucanja Ustava, śeđenja poslanika na intoniranje himne, i njihovih  uvreda izrečenih na račun crnogrskog identiteta.

Dok ostale zemlje regiona se ponose svojim identitetom, i dok svaka od njih ima svoj izvorni jezik koji niko ne osporava, mi u Crnoj Gori još uvijek moramo da vodimo borbu za očuvanje suverenosti i državnog identiteta.

 

 

 

 

[top]